Felívelő pályán a Rába

Kivenné a részét a magyar autóbuszpark megújításából a Rába, ennek érdekében új futóműveket fejleszt ki és dob piacra. A cég, amely többmilliárdos katonai megrendelésre számít, tíz százalékkal növeli árbevételét ebben az esztendőben.

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki szeretné venni a részét a magyar autóbusz-állomány megújításából a Rába, ennek megfelelően javaslatokat is tesznek a döntéshozóknak – mondta Pintér István, a cégcsoport elnök-vezérigazgatója azon a tájékoztatón, amelyen az első negyedéves eredményeket mutatták be. A Rába hagyományosan főként alvázakat készít, amelyek alkalmasak többek között hazai gyártású autóbuszokhoz. A minap felavatott Rába Fejlesztési Intézet egyik célja éppen az, hogy stratégiai fejlesztéseket hajtsanak végre, és a harmadik vagy negyedik negyedévben már új termékek piacra lépése várható. Pintér István szerint a fejlesztési intézet létrehozása egy hároméves, 1,6 milliárd forintos beruházással megvalósuló program része, amely három stratégiai területen, a nagy teljesítményű mezőgazdasági erőgépek, az autóbusz-futóművek és a speciális futóművek szegmensében erősíti a cég piaci helyzetét. Az intézet átadása után Hende Csaba honvédelmi miniszter bejelentette, hogy a tárca több milliárd forintos katonaijármű-megrendelést készül adni a győri cégnek az idén.
A Rába jelentős, 17,4 százalékos növekedés mellett 9,3 milliárd forintos árbevételt ért el az idei első negyedévben. E teljesítmény főként a futóműüzletág 40 százalékos bővülésének köszönhető, az alkatrészüzletág kisebb emelkedése és a járműüzletág lényegesen alacsonyabb szintje mellett. Az iparági környezet javulása következtében növekedett a rendelésállomány is. A Rába stratégiai piacain folytatódott a múlt év végén tapasztalt növekedés. A cég európai értékesítései kiemelkedő mértékben nőttek. Ezzel szemben a belföldi eladásra a gyenge magyar személygépkocsi-piac, valamint az alacsonyabb katonai értékesítés nyomta rá a bélyegét.
Az előző negyedévhez képest a meghatározó költségek közül az alapanyag-árszínvonal 12, az előző év azonos időszakához képest pedig 36,9 százalékkal emelkedett. Eközben az energiaárak mérséklődtek, a tárgyidőszaki árak átlagosan 16,9 százalékkal múlták alul az egy évvel korábbi szintet. A devizaárfolyamok a negyedévben nagyságrendileg megegyeztek mind a tavalyi év hasonló időszakiéval, mind az előző negyedévivel. Az üzletágak közül az alkatrész- és a járműüzletág tudott pozitív üzemi eredményt felmutatni.
A Rába-csoport az első negyedévben 468 millió forintos pénzügyi eredmény mellett 177 millió forintos pozitív nettó eredményt ért el. Az erősödő működőtőke-igény ellenére csak kismértében nőtt a nettó hitelállomány, amelynek szintje 10,8 milliárd forintot tett ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.