Fogház, bírság, eltiltás

Egy vádlottat letöltendő fogházbüntetésre, további tizenegyet pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt jogerősen a Debreceni Ítélőtábla az „orvosperként” elhíresült ügyben. A vádlottak közül többen pénzért valótlan szakértői vélemény elkészítésével segítettek embereket rokkantsági nyugdíjhoz.

2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak az ügy egyik része volt a valótlan szakvélemények kiállítása: két vádlott – a miskolci Szent Ferenc Kórház osztályvezető főorvosa és a helyettese – az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) okozott több mint 11 milliós kárt olyan fekvő betegek színlelt felvételével, akik nem is jártak a kórházban, vagy csak rövid időt töltöttek ott. Nagy László főorvost a bíróság 22 rendbeli, kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetés, folytatólagosan elkövetett csalás és 34 rendbeli magánokirat-hamisítás miatt két év hat hónap fogházbüntetésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte, súlyosbítva az első fokon kiszabott két év börtönt, és mellőzve a szabadságvesztés felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést. Nagy 8,8 milliós, helyettese, Tálasné Francovszky Éva 2,4 milliós kárt okozott.
A többi vádlottat a bíróság tegnapi döntésével kötelességszegés, üzletszerűen elkövetett vesztegetés, továbbá csalás, magánokirat-hamisítás, vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt ítélte felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre. A százezer és egymillió forint közé eső pénzbüntetés meg nem fizetése esetén a büntetés letöltendő szabadságvesztésre változtatható. Az orvosokat és szakasszisztenseket hivatásuk gyakorlásától is eltiltották egy-egy évre, kivéve a tizedrendű vádlottat, aki három év eltiltást kapott.
Az ügyben érintett további kilenc orvos és szakasszisztens a vád időszakában az Országos Orvosszakértői Intézet 5. Számú Miskolci Igazgatóságán, az I. fokú orvosi bizottságban dolgozott, és közvetítőkön keresztül pénzt kértek, illetve fogadtak el azért, hogy arra nem jogosult embereket 67 százalékos, illetve százszázalékos rokkantnak nyilvánítsanak. Pógyor Margit elsőrendű vádlott az első vizsgálat alkalmával általában 120 ezer forintot, a soros felülvizsgálat alkalmával 70 ezret, míg végleges leszázalékolás esetén 150 ezer forintot kért.
Hasonló ügyekben volt érintett Figeczky Gyula, Mikler László, Topscher András, Sutor Ilona, Katonáné Sóvágó Zsuzsanna is. Ezzel a tevékenységükkel szakértői becslések szerint mintegy ötvenmillió forint kárt okoztak a társadalombiztosításnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.