Gyurcsány bakot lőtt a kérdéseivel

Bajnai Gordon akkori miniszterelnök kézjegyét viselik azok a kormányrendeletek, amelyek megnyitották az utat az Audi-gyár mellett fekvő, állami tulajdonú volt katonai lőtér eladása előtt, és a terület értékesítésének meghirdetése is a kormányváltás előtti hetekben történt.

2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diplomaták a bukott kormányfőnél. Harmincnál is több nagykövetet és vezető diplomatát tájékoztatott az ország helyzetéről Gyurcsány Ferenc – jelentette be a volt miniszterelnök a Facebookon. Azt írta, nem kívánta megcáfolni azt a – hazai és a nemzetközi sajtóban elterjedt – véleményt, hogy mostanában országépítés néven „a jogállam sérelmére folytatólagosan elkövetett eszmei, politikai, kulturális rombolás zajlik”. Csaknem 50 pontban, írásban is összefoglalta azokat a kormányzati és parlamenti döntéseket, amelyek szerinte rombolják a demokráciát s megteremtik a kormánypárti önkény alapjait. A volt miniszterelnök egy rövid, angol nyelvű összefoglalót is átadott a sukorói ügy állásáról s benne ügyészségi meggyanúsításáról. Gyurcsány beszélt arról, mit gondol az új alkotmány elfogadásáról és annak következményeiről. Közlése szerint tárgyalópartnerei meglehetősen pontos képpel rendelkeznek arról, hogy mit teremtett a nemzeti együttműködés az országban. A találkozót a Parlamentben bonyolította volna le, ám ott nem kapott helyet, így a Képviselői Irodaházban fogadta a diplomatákat. (MN)


Vagyis tévedett Gyurcsány Ferenc, amikor az Audi telekvásárlási ügyének kezelését Orbán Viktortól igyekezett számon kérni, hiszen utódját, Bajnai Gordont kellett volna megszólítania. A bukott kormányfő Tátrai Miklósnak, a nemzeti vagyonkezelő azóta eltávolított vezetőjének decemberi nyilatkozatára alapozta állítását, aki szerint a jelenlegi kormány utasította a vagyonkezelőt az eladás lebonyolítására. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Bajnai-kormány hozta meg azokat a jogszabályokat, amelyek alapján eladhatóvá vált a gyakorlótér – mondta lapunk kérdésére a győri Reflex környezetvédő egyesület jogtanácsosa –, és a vételár is a szocialisták idején alakult ki. Gyurcsány azután intézett kérdéseket az Audi-beruházás kapcsán a miniszterelnökhöz, hogy kiderült, mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte a Legfőbb Ügyészség a sukorói ingatlancsere miatt. Gyurcsány egy közösségi oldalon fordult a nyilvánossághoz és a kormányfőhöz a minap. Azt írta, tudni szeretné, „milyen folyamat végén jutott el az Orbán-kormány az új Audi-gyár beruházási döntésének támogatásáig, milyen tárgyalásokat folytatott, milyen vizsgálatok, elemzések támasztották alá döntését”.

*

Gyurcsány Ferenc összesen hat kérdést intézett Orbán Viktorhoz, és idézett egy lapinterjúból is, amelyben Tátrai Miklós, a nemzeti vagyonkezelő korábbi vezetője tavaly decemberben azt mondta: „Idén nyáron a jelenlegi kormány már írásos utasítást adott az MNV-nek, hogy az Audi által kiszemelt földeket adja a német cég tulajdonába.”
Csakhogy az egykori katonai lőtérnek már a Bajnai-kormány idején elrendezték a sorsát – mondta el lapunk kérdésére Kalas György, a győri Reflex környezetvédő egyesület jogtanácsosa. A civil szervezet szorosan figyelemmel kísérte a „rendkívüli jogalkotási folyamatot”, amellyel az éppen csomagoló kormányapparátus igyekezett meggyorsítani a területszerzés és funkcióváltás folyamatát.
Kalas György kérdésünkre elmondta, hogy 2010. április 15-én született az ügyben az első, 1092/2010. számú kormányhatározat. Az „egyes honvédelmi szempontból feleslegessé nyilvánított állami tulajdonú ingatlanok elidegenítésének előzetes engedélyezése” elnevezésű jogszabály feleslegessé nyilvánította a Győr 0748/73, 0748/75 helyrajzi számú, továbbá a 0748/80 számú területeket, amelyek a leendő gyár építéséhez szükségesek, és megbízta a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy azokat értékesítse. Nem sokkal később, május 5-én az agrárminisztérium 54/2010. FVM-rendeletével módosította az ingatlan-nyilvántartásról szóló végrehajtási rendeletet. Ennek értelmében ha „egy területet más célú hasznosítással összefüggő, beruházási területre minősítenek”, akkor a beruházás megkezdéséhez nem szükséges az egyébként előírt jogerős hatósági engedély, s ha a kabinet beruházási célterületté nyilvánítja az érintett területet. A kormány éppen ezért már másnap, május 5-én meghozta a 1112/2010. számú határozatát, olyan ponttal egészítve ki a korábbiakat, amelyben az ott megjelölt győri területeket azonnali hatállyal átminősítette „beruházási célterületté”. Ezzel a kormány elhárította az ingatlan-nyilvántartási átvezetéséhez szükséges akadályokat.
Mindezek után az ingatlanokat belterületbe vonták, és a földhivatali átvezetés május 12-én meg is történt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pedig már május 11-én eladásra meghirdette. Egyetlen vevő jelentkezett, 6,5 milliárd forintos ajánlattal, és az Audi végül valóban ennyiért, 24 millió euróért vette meg a földterületet. Tekintve, hogy az Orbán-kormányt csak 2010. május végén nevezték ki, látható, hogy az érdemi döntéseket még a Bajnai-kormány idején meghozták, mindhárom említett jogszabályt Bajnai Gordon saját kezűleg jegyezte.

Bűnszervezet épült össze az MSZP-vel? A Honvédelmi Minisztériumban (HM) és intézményeinél kialakult bűnszervezet többet tett a pártfinanszírozásnál, fizikailag is összeépült az MSZP-vel – állítja legfrissebb számában a Heti Válasz. A lap ezzel kapcsolatban összefoglalót közöl a HM vagyonkezelésében lévő cégek és az általuk megbízott alvállalkozók szocialista kapcsolatairól, érintettségéről. A szaktárca vagyonkezelő cége, a HM EI Zrt. egyik legnagyobb beszállítójáról, a Kipexteam Zrt. néven továbbélő egykori Kipszer-csoportról az újság például több helyen megjegyzi, hogy az egyik leágazása a Kipszer Fővállalkozási és Tervező Zrt. 2007 végén részvényese lett az MSZP székházát üzemeltető Jókai 6. Zrt.-nek. A Heti Válasz újdonságként említi meg azt is, hogy a HM EI Zrt.-nek egykor dolgozó KLH Masters Kft. tulajdonosa felügyelőbizottsági tag volt annak a WS 2003 Kft. jogelődjénél, amely az előzetesben ülő Hunvald György által vezetett Erzsébetváros számára intézett telekfelhajtást. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.