Heves megye: ingatlanokból törlesztenének

A kötelező feladatok ellátása nem lesz veszélyben, ha a Heves megyei önkormányzatnál elindul az adósságrendezési eljárás – jelentette ki Szabó Róbert, a közgyűlés elnöke. Minden esély megvan arra is, hogy az összes hitelezőt kifizessék, erre a megye ingatlan vagyona jelent garanciát.

2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzügyi gondnokot jelöl ki a bíróság az adósságrendezési eljárásról szóló törvénynek megfelelően, akivel a jogszabályok mentén közösen kezeljük a helyzetet. Harminc napon belül el kell fogadnunk egy válságköltségvetést és készítenünk kell egy reorganizációs programot, ez a két dolog biztosítja a működést – jelentette ki lapunknak a Heves Megyei Közgyűlés elnöke. Szabó Róbert ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy mi következik akkor, ha elindul az adósságrendezés. A Heves Megyei Bíróság első fokon adósságrendezési eljárást rendelt el a Lepp Gyula és testvére által jegyzett HVL Invest Kft. kezdeményezésére a megyei önkormányzattal szemben. A cég ugyanis 280 millió forintot követel, a megyei önkormányzattól, amely azt képtelen teljesíteni. Lepp egyébként Kóka János volt SZDSZ-es pártelnök sógora.
A Heves Megyei Közgyűlés tegnap végül úgy döntött, nem fellebbez a bíróság adósságrendezési eljárást elrendelő határozata ellen. Szabó Róbert azonban hangsúlyozta, ha így is lesz, a kötelező feladatok akkor sem kerülnek veszélybe, lesz fizetés is, minden működik majd tovább.
– A hitelezők bejelentkeznek majd, hogy mekkora kintlévőségeik vannak, és lehetőségeihez mérten a megye az ingatlan vagyonából, illetve más forrásokból kifizeti a hitelezőket – szögezte le a megyei közgyűlés elnöke. Hozzátette, az önkormányzatnak több nagy értékű ingatlana van, amit értékesíteni lehet. Arra a kérdésre, hogy a kényszerértékesítés miatt az ingatlanok eladásánál érheti-e veszteség a megyét, Szabó azt válaszolta, a piac diktál, mindent a kereslet és kínálat dönt el. – Ha a felek között 210 napon belül nem születik egyezség, úgy jöhet az ingatlanok értékesítése – fűzte hozzá.
A fideszes politikus már kedden is azt mondta: valószínű, hogy a HVL Invest Kft. követelése jogszerű, de vállalhatatlan és etikátlan. – Nem a cég felé vagyok felelős, első számú feladatom, hogy a megyében élők ellátását biztosítsam. A cég követelése ezt veszélyeztette volna, ezért tartom azt etikátlannak – mutatott rá. Szabó nem tartja igazságosnak azt sem, hogy a tőkerész után évi 20 százalékos kamatot fizessenek. A tőkerész nem éri el a 100 millió forintot, míg a kamat csaknem 180 millió forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.