Mentőöv a rendőrségnek

Üzemanyag- és gépjárművásárlás, irodaszerek beszerzése, újonc rendőrök gyermekeinek óvodai, iskolai elhelyezése – néhány megoldás arra, hogy a helyhatóságok miként támogatják a rendőrséget. A lapunk által megkérdezett önkormányzati szövetségek egybehangzóan állítják: minden tőlük telhetőt megtesznek a közbiztonság javítása érdekében.

2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban tartott konzultációt a Belügyminisztérium a magyar önkormányzati szövetségek vezetőivel, ahol Hatala József országos rendőrfőkapitány beszámolt a települések közbiztonsági helyzetéről. Arról, hogy több rendőr kell a településekre, a helyhatóságok képviselői beszéltek. Úgy tudjuk azonban, hogy nemcsak az önkormányzatok várnak erőfeszítéseket a tárcától, hanem a minisztérium is számít a helyhatóságok segítségére.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke kijelentette, a helyhatóságok minden támogatást megadnak ahhoz, hogy a rendőrség minél hatékonyabb munkát tudjon végezni. Schmidt Jenő elmondta, hogy az önkormányzatok kétféleképpen tudják támogatni a rendőrök munkáját: ingatlanokat tudnak felajánlani a körzeti megbízottaknak, amit kibérelhetnek, és ahol le tudnak telepedni. Másrészt az adott önkormányzatok a saját költségvetésük megalkotásánál igyekeznek forrásokat felszabadítani a rendőrség számára. – Üzemanyagra, papír-írószerre és egyéb irodaszerekre kell gondolni – mutatott rá Schmidt Jenő.
Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke is jelezte, hogy a falvak számítanak a jelenlegi körzeti megbízotti rendszer megerősítésére, és azt szeretnék, ha a rendőrség feltöltené az üres helyeket. – A falvak ebben eddig is nagy segítségére voltak a rendőrségnek, szolgálati lakásokkal, üzemanyagpénzekkel, lakbér-hozzájárulásokkal támogattuk a körzeti megbízotti rendszer működését. Erőnkhöz képest, saját érdekünkben megtettünk mindent, és a jövőben is erre törekszünk. A rendszer megerősítése ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy minden falusi biztonságban érezhesse magát – tette hozzá.
Nyitottak az együttműködésre a megyei jogú városok is, és az eddigi támogatásokat a jövőben is biztosítani tudják a rendőrség számára. A Megyei Jogú Városok Szövetségének alelnöke elárulta, hogy pénzbeni segítséget adnak a rendőrségnek üzemanyag vagy gépjármű vásárlására, de akad olyan is, hogy egy-egy önkormányzat által megrendelt feladatot az adott település finanszíroz. – Ha új rendőr áll szolgálatba egy rendőrkapitányságon, akkor a város igyekszik segítséget nyújtani a gyermekek óvodai, iskolai elhelyezéséhez, de próbálnak munkahelyet keresni a házastárs számára is. Igyekszünk a rendőrséget úgy is támogatni, hogy a közterület-felügyelet, a polgárőrség vagy a közhasznú foglalkoztatásban működő bűnmegelőzési csoport tagjaival erősítjük a közterületi jelenlétet. Javítani lehet a közbiztonság helyzetén a térfigyelő rendszerek fejlesztésével és traffipaxok vásárlásával is, ehhez a városok szintén hozzá tudnak járulni – közölte Szalay Ferenc. Hozzátette: a rendőrség megerősítése fontos, mert csak Jász-Nagykun-Szolnok megyében 90-100 rendőr hiányzik a rendszerből.
A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége május 28-ra szervez konferenciát a közbiztonságról, ahol a szervezet és a polgárőrség között korábban létrejött stratégia partnerséget értékelik. A megállapodást a felek két évvel ezelőtt írták alá, akkor a szövetség a segítségét ajánlotta fel a polgárőrségnek.
– Az egyeztetéseken természetesen szó esik arról is, hogy mit kell ahhoz tenni, hogy komolyabb eredményeket lehessen elérni – fogalmazott a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Szűcs Lajos kitért arra is, hogy a megyék eddig is mindig felemelték a szavukat a rendőrség megerősítése érdekében, és a jövőben is így tesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.