Nagykövetségi megfigyelők

„Többirányú provokáció” történt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint Gyöngyöspatán. Mint mondta, nagyon komoly nemzetközi csoportok vannak, amelyeknek az az érdekük, hogy Magyarországról minél rosszabb és hazugabb képet fessenek. Közben helyi források megerősítették lapunknak a Hír Televízió információját, amely szerint az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének munkatársai az elmúlt héten a Heves megyei településen jártak. Gyöngyöspatán egyébként a hét végén nem volt szükség rendőri intézkedésre.

2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsmai verekedés. Három embert, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület egyik tagját vitték kórházba a mentők a Pest megyei Dabasi-Szőlők településről. A Független Hírügynökség híre szerint a támadók romák voltak, akik állítólag azért támadtak, mert nem szolgálták ki őket a kocsmában. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: vasárnap délután két férfi ment be az egyik helyi kocsmába, de ott egy korábbi nézeteltérésre hivatkozva nem szolgálták ki őket. A két férfi elment, de később egy 6-8 fős társasággal visszatértek. A kocsmában lévők és a csoport tagjai összeverekedtek, a mentők három sérültet vittek kórházba. A rendőrség csoportos garázdaság miatt indított eljárást – mondta a szóvivő.


Továbbra is fokozott rendőri jelenlét van Gyöngyöspatán, amit várhatóan ma éjfélig tartanak fenn. Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak azt mondta: rend van Gyöngyöspatán, a hét végén nem volt szükség rendőri intézkedésre. Nem történt rendbontás az „országos bátor magyar család találkozón” sem. (Ez az az esemény, amelyről Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője előzőleg úgy nyilatkozott, hogy értesülései szerint a Jobbikhoz, a Véderőhöz és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez köthető személyek rendezik meg.) – Az esemény magánterületen zajlott, így azt nem kellett bejelenteni a hatóságoknak. Jogsértés sem történt, így a rendőrségnek nem volt semmilyen intézkedési jogköre – tette hozzá a rendőrségi szóvivő.
Amikor arról érdeklődtünk, hogy a településen szolgálatot teljesítő rendőrök találkoztak-e az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének munkatársaival, Soltész Bálint az érintettekhez irányította munkatársunkat, de a nagykövetség lapzártánkig nem adott választ kérdéseinkre. Az előzmény: a Hír TV szombaton arról adott hírt – s ezt helyi források tegnap lapunknak is megerősítették –, hogy az LMP-hez köthető Richard Field mellett az amerikai nagykövetség munkatársai is többször jártak Gyöngyöspatán az elmúlt héten. Bár a település cigány vezetői hallgattak róla, a patai romák elmondása szerint arról készítettek felmérést, hogy melyik család akarja elhagyni a települést vagy menedékjogot kérni más országban. A Hír TV megkereste az ügyben Farkas Jánost, a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat elnökét, aki azonban nem kívánt erről nyilatkozni, mondván ez a kérdés az ő belügyük. – Se nem cáfolom, se nem válaszolok rá – fogalmazott.
A KDNP elnöke szombati sajtótájékoztatóján a gyöngyöspatai helyzet kapcsán kérdésre azt mondta: többirányú provokációról van szó, amiben „országon kívüli erők érdekeltségei is vannak”. Úgy fogalmazott: vannak erők, amelyeknek az az érdeke, hogy úgy állítsák be Magyarországot, ahol kvázi polgárháborús állapotok vannak, és a cigányoknak menekülniük kell a falvakból, mert „fasiszta rohamosztagok grasszálnak az utcán”. Nagyon komoly nemzetközi csoportok vannak – fejtette ki –, amelyeknek az az érdekük, hogy Magyarországról minél rosszabb és hazug képet fessenek. Semjén Zsolt szerint látható, hogy két kicsinyes pártpolitikai érdek is megjelenik. – Az egyik a Jobbiké, a párt politikai életben maradásához ugyanis fontos, hogy legyen cigány–magyar konfliktus, mert akkor úgy tudják beállítani, hogy problémafelvetésük és politikai eszenciájuk létfontosságú a magyar közéletben. A másik oldalon úgy tűnik, az LMP is érdekelt politikailag abban, hogy ez a téma mesterségesen felturbózva kerüljön a híradásokba, és a tehetetlen állammal szemben ők az emberi jogok védelmezőiként tudjanak fellépni – mutatott rá a KDNP elnöke.

Vaklárma. Airsoft játékosokra hívott rendőrt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon a helyi kisebbségi önkormányzat vezetője. A hobbisportot űzők azért keltettek aggodalmat a politikusban, mert terepszínű ruhát viseltek. Az igazoltatás közben kiderült: az airsoft egyesület versenyzői már korábban is játszottak a településen. (MN)

Kvóta. A Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöke, Makai István szerint a foglalkoztatás a romák társadalmi integrációjának alappillére, ezért az állami és magánvállalatok számára 20 százalékos roma foglalkoztatási kvóta bevezetését tartja szükségesnek, amely véleménye szerint nemcsak a mélyszegénységből való kikerülést, hanem a társadalmi feszültségeket is csökkentené. A Roma Polgári Tömörülés elnöki tisztségét is ellátó politikus hangsúlyozta: azokat a problémákat, amelyek társadalmi feszültségekhez vezettek, gazdasági és oktatási, de főként foglalkoztatási programokkal lehet enyhíteni és megszüntetni.
publicisztika a 6., 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.