Nem vonult börtönbe a volt polgármester

2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vonult be a börtönbe a megszabott napon a volt dögei polgármester, és nem kérte a szabadságvesztés megkezdésének elhalasztását sem – tájékoztatta lapunkat Nyakó Zsuzsanna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szóvivője. Vincze Ferenc Tibort a Debreceni Ítélőtábla marasztalta el vesztegetésért, a büntetés letöltését május 5-én kellett volna megkezdenie. A büntetés megkezdésének elmulasztása halasztási engedély nélkül azt is jelenti, hogy az elítélt nem szabadulhat kedvezménynyel, vagyis nem lehet büntetése egy részét elengedni. Az ítélet végrehajtása érdekében a büntetés-végrehajtási bírónak kell intézkednie. A határozat lehet lakcímkiderítés, útnak indítás elrendelése, körözés kiadása, de az azonnali elővezetés is – közölte lapunkkal Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője. A volt dögei polgármesterre jogerősen három év tíz hónap börtönbüntetést és nyolcmillió forint vagyonelkobzást szabott ki a bíróság, mert egy beruházás kivitelezésének elnyeréséért és „gördülékeny lebonyolításáért” húszmillió forint kenőpénzt kért egy vállalkozótól. Az ügyet a Hír TV hozta nyilvánosságra egy szerkesztőségébe eljuttatott hangfelvétel bemutatásával 2007-ben.
A bíróság bizonyítottnak ítélte, hogy a hangfelvételen a volt dögei polgármester beszél, és közli, hogy „húszmillió forint volt az egyezség, amiből csak nyolc van letudva, és kell a többi is, mert neki rendeznie kell a hat kölyköt”. A felvételen elhangzottak, illetve egyéb dokumentumok az ítélet szerint kétséget kizáróan bizonyították, hogy Vincze kenőpénzt kért a vállalkozótól, azt ígérve neki, hogy a képviselő-testület segíteni fog neki a munkák elvégzéséhez szükséges fedezetül szolgáló pályázati pénz lehívásában.
A dögei önkormányzat 2004-ben nyert 225 millió forintot uszodaépítésre és iskolafelújításra. A 20 millió forintos kenőpénzről szóló beszélgetést a beruházást elnyerő vállalkozó készítette, aki azóta elhalálozott. A döntő és egyben elsődleges bizonyíték a bíróság számára a diktafonon rögzített hangfelvétel volt, és amelyről szakértői vélemény alapján azt állapította meg, hogy Vincze Ferenc Tibor korábbi állításával ellentétben nincs manipulálva. Az iskolaberuházással kapcsolatos szerződések átvizsgálása is egyértelműen azt bizonyította, hogy a kivitelező cég likviditási nehézségekkel küzdött, mivel az önkormányzat nem fizette ki számára az egyik számla részösszegét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.