Oktatófilm a dokumentumfilmből

Csütörtöktől egy hétig vetíti a debreceni Apolló mozi Aradi-Beöthy Péter Út a semmibe című, hortobágyi kitelepítettekről készült, megrázó erejű dokumentumfilmjét. A Debrecen tőszomszédságában lévő ebesi kényszermunkatáborban lezajlott eseményeket megidéző alkotás tegnapi díszvetítése után a rendező bejelentette, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium megrendelésére egy éven belül oktatósorozatot készít a korszakról.

2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiderül a filmből, a hortobágyi Lenin-majorba és környékére kitelepített, majd 1950–53 között mintegy negyven hónapig ott tartott 350 ember útja valóban a semmibe vezetett: odaérkezésükkor hivatalosan megszűntek létezni. Irataikat megsemmisítették, s azzal „biztatták” őket, hogy ott fogják életüket bevégezni.
Az Út a semmibe első része a kommunista hatalomátvétel lépéseit villantja fel, majd a volt kényszermunkások visszaemlékezései vezetik végig a nézőt a hortobágyi kényszermunkatáborok életén. A bevezető rész nem hagy kétséget afelől, hogy a moszkoviták – Rákosi Mátyás, Gerő Ernő és társaik – szovjet mintára kívánták átformálni a magyar társadalmat, s ehhez annak szellemi és anyagi értékeinek megsemmisítését is célul tűzték. Ehhez szükség volt a még működő demokratikus pártok megsemmisítésére, a rendőrség, a belügy és az államvédelmi szervek pártfelügyelet alá vonására, a legfontosabb intézmények kommunisták általi ellenőrzésére, majd a nyílt terrorra, a kényszermunka- és büntetőtáborok rendszerének kiépítésére is.
A túlélők keresetlen őszinteséggel vallanak. A tizennyolc ember többnyire keserűen, szégyenkezve, dühvel, sírva idézi fel megaláztatásait, megveretését, a hajnaltól késő estig tartó kemény munkát és a mélyen ember alatti körülményeket.
A 65 perces film nagyobbik hányadát kitevő vallomásokból kiderül, a kitelepítettek megpróbáltatásai az elhurcolással kezdődtek, ám a szabadulással nem értek véget. Egész életüket végigkísérte az „X-es” személyi lap, amelynek birtokosaként nem mehettek viszsza szülőfalujukba-városukba, nem kaphattak rendes munkát, és természetesen nem is tanulhattak tovább.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával középiskolások számára egy 8-10 részből álló oktatófilm is készül a dokumentumfilmből, hogy hiteles és megdöbbentő képsoraival segítse a diákok történelmi ismereteinek bővítését. Teszi mindezt a nem is oly távoli közös nemzeti múltunknak egy olyan fejezetével, amelyről eddig többet hallgattak, mint beszéltek, és amelyről az ismeret nélkülözhetetlen a kommunista rezsim magyarországi ténykedéseiről alkotott objektív kép kialakításához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.