Vízközművek: védenék a vagyont

A mintegy ezermilliárdos vízközművagyon védelmében még júniusban megszülethet a vízközműtörvény – jelentette be Illés Zoltán szakállamtitkár Balmazújvárosban. Jelenleg lakossági, ipari és mezőgazdasági vízszolgáltatóként csaknem négyszáz vízközművállalat működik az országban, ezek számát harminc körülire csökkentenék. Az új szabályozással az a cél, hogy állami, önkormányzati tulajdonban koncentrálódjon a vízközművagyon, továbbá megszabnák, milyen díjhatárok között mozogjon a víz fogyasztói ára.

2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illés Zoltán hangsúlyozta, a három héten belül kormány elé kerülő tervezet a nemzeti vagyon védelmére koncentrál. Mivel hiteles vagyonnyilvántartás nincs, annak elkészítését is rövidesen elrendelik – közölte az államtitkár. A jövőben nem kívánnak koncesszióba adni vízközműveket – emelte ki –, a most koncesszióban lévők környezetvédelmi szabálykövetését pedig tüzetesen megvizsgálják. Csökkenteni szeretnék a vízközművek számát is: a jelenlegi mintegy négyszáz vállalat helyett mindössze mintegy harmincat tartanak kívánatosnak, amelyek a felszíni vízkivételi regionális vízművek körül fognak koncentrálódni. A cél, hogy a működés gazdaságosabb, a fogyasztói ár pedig elfogadhatóbb legyen.
A jogszabály a víz fogyasztói árát is kordában tartaná. Az államtitkár szerint egy meghatározott tól-ig határon belül az önkormányzatok dönthetik majd el, mennyi lehet a vízdíj. A határokról még egyeztetés zajlik. A fejlesztések kapcsán Illés közölte, 2016-ig a jelenlegi 74,5 százalék körüli csatornázottsági mutatónak el kell érni a vezetékes ivóvíz-szolgáltatás mértékét, ami most 99 százalék.
Környezetvédelmi szempontokra hivatkozva Illés kijelentette, az EU ökopolitikájával nem összeegyeztethető, hogy a települések a mélységi vízkészletet termelik ki, miközben a felszíni vízművek harmincszázalékos kihasználtsággal működnek. A jogszabály ezt az anomáliát is fel kívánja számolni.
Az ár- és belvízi védekezésről szólva az államtitkár hangsúlyozta, a feladat nem maradhat az önkormányzatoknál, mert ehhez sem pénzük, sem emberi erejük, sem szaktudásuk nincs. Ezt a feladatot az államnak kell visszavennie, a vízügyet el kell látni a feladat megoldásához szükséges pénzzel és – elsősorban fizikai – munkaerővel. A most rendelkezésre állók létszáma négyezer fő, amit ideiglenesen kisegít egy kilencezer fős közmunkás- állomány. Ez utóbbiból Illés szerint mintegy hatezer főt állományba kell venni, hogy a védekezés megelőző munkálatait folyamatosan elvégezhessék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.