A népességcsapda

Seszták Ágnes
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népességfogyás nem új keletű probléma, ha csak a dunántúli egykézésekre gondolunk, vagy az elmúlt évtizedek terhességmegszakításaira, amely beavatkozások nyomán hatmillió gyerek nem született meg. Hárommillió nyugdíjasa van a társadalomnak, akik elsősorban nyugalomra vágynak


A köztelevízióban Pongrácz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese nyilatkozott a népességfogyásról. 2011 januárjában 14019 gyermek született, 4,9 százalékkal kevesebb, mint előző évben, februárban ez a tendencia felgyorsult, ekkor már 13,4 százalékkal kevesebb gyerek jött a világra, mint tavaly ilyenkor. A halálozások száma ugyanekkor 34763, a fogyás meghaladja a születésszámot. A demográfus egyebek közt azt mondta, hogy lassan kimerítik a népességcsökkenés lehetséges okainak taglalását. A magyar lélekszám átlépte, illetve „alullépte” a 10 milliós határt, e pillanatban
9,975 millióan vagyunk, de a szám ne tévesszen meg senkit, a trend gyorsuló. A halálozás évi 130 ezer körül mozog, egy kihalás felé menetelő nemzet leszünk, és közelítünk Vörösmarty Mihály víziójához: „a sírt, hol nemzet süllyed el”.
A népességfogyás nem új keletű probléma, ha csak a dunántúli egykézésekre gondolunk, vagy az elmúlt évtizedek terhességmegszakításaira, amely beavatkozások nyomán hatmillió gyerek nem született meg. Hárommillió nyugdíjasa van a társadalomnak, akik elsősorban nyugalomra vágynak. Nekik a gyermek az unokázást jelenti, de az átlagnál rövidebb életkor miatt a férfiaknak sokszor már ez sem adatik meg. A népesség fogyása 1981-ben lódult meg, azóta a halálozást nem képes a születések száma felülírni. Vita tárgya, hogy az állam, illetve a kormányok beavatkozása használ-e az úgynevezett humán reprodukció alakulásában. Azt tartják, hogy a kedvezőtlen intézkedések azonnal éreztetik hatásukat, így lesz ez a Bokros-csomag nyomán például demográfiai mélypontot ígérve 2020 környékére. A családsegítő beavatkozások ugyanakkor csak évtizedek múltán hoznak eredményt.
Azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a kormányzat tétlenül nézi a fogyást. A segítségben nem csak szociálpolitikai megfontolások, gazdaságpolitikai, foglalkoztatási, nem utolsósorban nemzetpolitikai meggondolások is közrejátszanak. A magyar állam néhány közgazdász kifejezett rosszallása mellett erején felül költ szociális juttatásokra. Az unió tagállamai közül a negyedik helyen állunk az évi 461 milliárdos szociális kiadásunkkal, megelőzve Lengyelországot vagy Csehországot. Nálunk alanyi jogon járnak a családtámogatások, míg máshol a rászorultság elve dönt. Bárhogy is nézzük, a családi pótlék sem ösztönöz a gyermekvállalásra, kivéve azokat, akik azért szülnek, hogy pénzt kapjanak. Eredete az ötvenes évekre nyúlik vissza, semmiféle költség-haszon számítás nem előzte meg, megállapítottak egy összeget, azóta ezt toldozgatják. Hogy mit fedez, az nem tisztázott. Éppen ezért a családi pótlékot hajlamosak az emberek valamiféle zsebpénznek tekinteni.
A kormányzat végre rájött, ami Franciaországban évtizedes gyakorlat, hogy differenciálja a családi pótlékot. A suttogó propaganda ezt is torzítja, mondván, Orbánék megvonják az egy gyermek után járó családi pótlékot, és csak a harmadik születésénél adják vissza. Ugyanakkor a gyermekes szülők becslése szerint egy gyermek felnevelése durván 14 millió forintba kerül, ebből a közép- és felsőfokú taníttatás költségei a legmagasabbak. A differenciálás az életkor szerint tehát jó döntés. Éppen úgy, mint a gyed megemelése, a gyes visszaállítása, a rászorulók ingyenes ellátása, az óvodai, bölcsődei férőhelyek növelése, az adórendszerben a gyermeknevelés elismerése. Az osztott vagy rövidített munkaidőt csak szigorú munkaadói számonkérés mellett lehetséges a merev magyar munkaidőbe beilleszteni. Ugyancsak szigorú büntetés járjon annak, aki felmond a várandós, illetve szülési szabadságról visszatérő nőnek. Minden igyekezet ellenére a szülőképes korú nők száma 2020-ig 250 ezer fővel csökken.
Hatalmasat fordult a társadalom gyermekvállalási magatartása. Amíg azelőtt a klasszikus családmodell volt az elfogadott, addig ma a válások folyamatos növekedése, a házasságkötések stagnálása nem ösztönöz az utódok világrahozatalára. Az élettársi kapcsolatokból meg sokkal kevesebb gyermek születik. A közhangulat nem kedvez a családnak. Bizonytalan jövőkép, megrendült önértékelés, súlyos nemzeti identitásvesztés – mind bénító tényezők. A magyar nemzet sorozatos stresszhelyzetei felőrölték a lelki energiákat, melyek ma kimerülőben vannak, elég egy jelentéktelen mozzanat, hogy az emberek egymás ellen forduljanak. A magyar népesség küszködik a depresszióval, az alkoholizmussal, a rákkal, a magas vérnyomással, a cukorbetegséggel, nem utolsósorban a drogproblémával. Szakemberek szerint minden népnek van kollektív tudattalanja, amelyben az összes vereséget, megalázást, kudarcot magával hurcolja, és ebben élen járunk. Magyarország egy szétesőben lévő közösség, ahol megrendült a hit, szétzilálódott a családi kötelék, gondok vannak társadalmi és nemzeti hovatartozásunk megerősítésével és a teljesen individualizálódott egyén mindenfajta jövőről lemond. Ez csak néhány a lehetséges az okok közül. Új összetevő a gyermekvállalás idejének kitolódása, vagy a végén a lemondás a szülésről. Ma a nők 24–28 éves korukig tanulnak, a férfiak szintén, és kényelemből vagy kényszerből nem szakadnak el a szülői háztól. Mire a karrier és a feltételek együtt állnak, a nők kifutnak az időből. Ugyanakkor a megkérdezett tinédzserek fele egyáltalán nem gondolkodik később sem gyermekben, a társadalmi érvényesülés lépett a család és gyermek értéke helyébe.
A fiatal városi nők egy csoportja tudatosan nem akar gyermeket. Őket szolgálja ki a 34-es ruhaméretet favorizáló divatipar, egyes női magazinok, melyből a két nemzetközi terjesztésű már a nevében is üzen, az egyik a Cosmopolitan, a másik a Joy (élvezet). Egyikben sincs még utalás szintjén sem szó gyermekről. Döntő szerepe van az ízlés és az értékek devalválódásában a médiának, a sajtónak. A kereskedelmi csatornák ontják a devianciát, a szélsőséget, a szexuális aberrációkat. A Való világ nevezetű show-ba például csakis extrém, tetovált, kigyúrt, deviáns, erkölcsi aggályoktól mentes, önző és magamutogató szereplőket kerestek, akik mindenre hajlandók a képernyő előtt. A kereskedelmi tévé híradóit csak halál, baleset, gyilkosság és más negatív események uralják. Ugyanilyen reménytelenséget sugallnak a „legművészibb” magyar filmek: alkoholizmus, lecsúszás, kilátástalanság, párkapcsolati kudarcok. Az egyik celeb most nyilatkozott New York-i esküvőjéről, amit párjával együtt „végigbohóckodtak”. A közérzetet nagyban befolyásolja az a nyilvánosság, amelyben csak nevetség és lesajnálás tárgya a család, a monogámia, a hagyományos értékrend, a hit vagy az egymás iránti szeretet.
Ehhez szervesen kapcsolódik egy hangját hallató jól megkülönböztethető réteg, akik a magyarság önképét folyamatosan rombolják. Rákosi 10 millió fasisztának minősítette a magyar nemzetet, és ezt a hagyományt folytatja egy liberális értelmiségi közösség, véleményhatalmi pozícióját messze kihasználva. Naponta rasszistázzák, antiszemitázzák, bűnös nemzetnek megvádolva a magyart, kigúnyolva, lenézve minden nemzeti jelképet: zászlót, koronát, himnuszt és történelmet. Bármennyire is megvetendő a véleményük, előbb-utóbb súlyos sebeket ejt a magyarok önérzetén. Táplálja a merjünk kicsik lenni veszélyes nézetét, sőt azt sugallja, hogy az sem nagy baj, ha eltűnnénk a Kárpát-medencéből. Na és? Az okok tehát sokkal sokszínűbbek és rejtettebbek, mintsem elintézzük azzal a közhellyel, hogy azért fogyunk ilyen ütemben, mert a gyermek sokba kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.