„Elmozgalmárkodás”

Kő András
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden embernek van magántörténelme. A kor hatása persze függ attól, hogy ki-ki mennyire keveredik bele a történelem sodrába, illetve mennyire tud vagy akar kikeveredni onnan. A történelem nem hagyhatja figyelmen kívül az ismert tényeket, de ha magántörténelmet írunk, az én szemszögéből kívánjuk látni és láttatni az eseményeket. Huszár Tibor Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja nyolc évtizeddel a háta mögött kísérletet tesz arra, hogy közel hozza ezt a látószöget. Huszár elkötelezett baloldali. Ezzel a meggyőződéssel vezeti végig az olvasót a saját és családja élettörténetén, anélkül hogy ideológiai, filozófiai vagy társadalmi kérdésekben vitát provokálna. Mesél. S miközben a családi háttérről, a német megszállásról, az iskolákról és az „elmozgalmárkodásról” (ő használja ezt a kifejezést) olvashatunk, rövid és csattanós jellemzéseket kapunk a korszak politikusairól vagy azokról, akikkel élete folyamán így vagy úgy találkozott.
„A vezetők közül, minden későbbi, ma már sokoldalúan bizonyított tévedése, bűne ellenére – az én megítélésem szerint –, Rákosi Mátyás volt a legképességesebb ember…” Kádár János korai megítélése: „Énrám ennek az embernek az egyénisége, közvetlensége rendkívüli erővel hatott. Nem is elsősorban az, amit mondott, hanem ahogy mondta. Visszafogottsága, keresetlensége ragadott meg, ami megkülönböztette a kommunista párt akkori, nála esetleg tehetségesebb és mindenképpen műveltebb vezetőitől.” És így rajzolja tovább Rajk László, Révai József, Farkas Mihály és a többiek alakját. Ne várjuk el Huszár Tibortól, hogy – Rákosihoz hasonlóan – bűnösnek mondja Kádárt is, mert a nézőpontja nem ad módot erre! Az ugyanis, hogy mit látunk, jórészt attól függ, hogy mit keresünk… Farkas Mihály kijelentette a március 15-i ünnepségre készülve 1949-ben a Hősök terén: „A Műcsarnoktól kicsi ez a tér. Nem lehetne ezt lebontani vagy elmozdítani?” Rövidesen a Műcsarnok mögötti Regnum Marianum templomot bontották el…
A moszkvai egyetemre ösztöndíjasként kikerült szerző tragikomikus képet fest azokról az állapotokról, amelyek az ötvenes évek elején a kultúrában uralkodtak a Szovjetunióban. A szabadságjogokról és a szigorúan ellenőrzött nyilvánosságról nem is beszélve. Tiltotta például a törvény 1953-ig a külföldiekkel való házasságkötést. A diploma után Huszár az ifjúsági mozgalom (DISZ) vezetőségében találta meg a helyét. Drámai, ahogy Rajkék földi maradványainak megtalálására visszaemlékszik: „A mésszel leöntött tetemek felismerhetetlenek voltak; a közvetlen hozzátartozók a fogsorba beillesztett pótlásokból, a csontvázak már deformálódott alakjából és méreteiből azonosították a holttesteket.” A Petőfi Kör történetét többen felidézték, ezért a szerző emlékeit a háttérben történtekre korlátozza. Újraéli 1956-ot, de feltűnően keveset ír Nagy Imréről, mint ahogy 1957-től a József Attila Gimnáziumban töltött éveiről. Pedig voltak feszültebb időszakai is tanári pályafutásának. Egyes kollégái féltették a diákságot a kommunista pedagógustól… De hát a magántörténelem nem logikai szillogizmus, hanem időbeni fejlődés, változás, alakulás, s ha a múltat kiűzzük az ajtón, azért még visszatér az ablakon.
Hivatalosan 1970 szeptemberében alakult meg a szociológiai tanszék az ELTE-n, amelynek Huszár Tibor 1983-ig volt a vezetője. Ez a megbízatás tükröződött vissza a Valóság című folyóiratban, ahol a szerző évtizedekig szerződéses munkát vállalt. Megtudjuk, hogyan lett Szigligeten alkotóház, és kik foglaltak helyet a törzsasztalnál. A magántörténelem legizgalmasabb része az életútinterjúk készítésének felidézése a hetvenes-nyolcvanas évekből. Az emigrációba kényszerült írók és politikusok vallomásai a marxista szociológusnak. Egyáltalán a fogadtatás.
Magántörténelem. Az élet ócska hamis pénzével, a köznek is szolgáló tanulsággal.
(Huszár Tibor: Metszetek nyolc évtized magántörténelméből. Corvina, Budapest, 2010. Ára: 3500 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.