Európai hírű rendezőkkel a nézőkért

Bár a szűkös anyagi lehetőségek miatt eggyel kevesebb operát tűz újonnan műsorára, a tizenhat műsoron maradó produkció mellett tizennégy új előadással mutatkozik be a következő évadban a debreceni Csokonai Színház – derült ki Vidnyánszky Attila igazgató tájékoztatásából.

2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vidnyánszky Attila szerint a legdrágább műfaj jövőjét úgy lehetne megnyugtatóvá tenni vidéken, ha az öt regionális jelentőségű színházat nemzeti intézménnyé nyilvánítanák. Az ezzel járó nagyobb központi támogatás csökkentené az anyagi kiszolgáltatottságot, és esélyt adna az opera mellett a balett fennmaradására is Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Győrött és Debrecenben. A színház a most záruló évad nagyszámú bérleteladásával és száztízezres nézőszámával még ki tudta védeni a költségvetési megszorítás következményeit, az újabb évadban elvonandó újabb százmilliós csökkenés ellensúlyozására azonban nem mutatkozik reális esély.
Az eggyel kevesebb operabemutatótól eltekintve a színház változatos műsortervvel áll elő. Változás az előzőekhez képest, hogy a nézőszám további növelése érdekében több vígjátékot tűz műsorára a teátrum. Ebből a műfajból három európai hírű, a Csokonaiban rendszeresen dolgozó rendező is mazsolázik: Andrzej Bubien, a szentpétervári Szatíra Színház művészeti igazgatója Osztrovszkij Karrierjét, Viktor Rizsakov ezúttal Viripajev Illúziók című művét, a román származású, Franciaországban alkotó Silviu Purcarete pedig Moliére Scapen furfangjai című remekét állítja színpadra Cserhalmi György főszereplésével.
Megjelenik a programban a musical, ami kettős debütálásnak is tekinthető, hiszen a Csokonaiban is alig-alig nyúltak eddig ehhez a műfajhoz, Vidnyánszky Attila pedig életében először most kísérletezik vele. A Ghymesből ismert Szarka Tamás – a színház számára írt – Mária Eterna című darabját tűzik műsorra egy nagyszabású produkcióban, amit karácsony környékén a Főnix Csarnokban terveznek bemutatni. Szép darabokkal képviselteti magát az opera is:, színre kerül Krongold Halott városa, valamint Puccini Bohémélete is.
Az ember tragédiáját ugyancsak Vidnyászky rendezésében láthatjuk, ez az idei Szegedi Szabadtéri Játékokon már megy, ám a jövő évadi bemutatóra más felfogást és új szereposztást ígér a rendező-igazgató. A színház viszi színre a Bánk bánt a sziléziai opera színpadán a soros uniós elnökség átadásakor, kölcsönös vendégjátékok lesznek a Bukaresti Nemzeti Színházzal, a POSZT mellett jelen lesznek a minszki és jaltai színházi fesztiválon. A színház ötéves teljesítményéről szólva Somogyi Béla alpolgármester úgy nyilatkozott, jó döntés volt Vidnyánszky Attilát a városba hívni, mert vezetésével a színház nemzetközi rangra tett szert. Közölte, reméli, a következő évadot is Debrecenben fejezi majd be a Kossuth-díjas művész.

Hat Fesztivál Veszprémben. Hat művészeti fesztivállal készül a nyárra a veszprémi önkormányzat. Ma este hirdetnek eredményt a Tánc fesztiválja elnevezésű összművészeti rendezvényen a Séd mozi színháztermében. Egy hónap múlva pedig Veszprém ad otthont a modern táncsportok világbajnokságának és a nemzetközi amatőr modern táncfesztiválnak. A fesztiválsorozat legrangosabb eseményének e nyáron is a július végi Veszprémfest ígérkezik, a veszprémi vár barokk főterén és a Szentháromság téren felállított színpadon, a klasszikus-és a dzsessz-zenei koncertek mellett opera-előadásokat is láthatnak majd a zenés színpadi előadások kedvelői. Vigasságokban is gazdag lesz az augusztus egészét átölelő Veszprémi Nyári Fesztivál, amelynek hangversenyein hazai és külföldi művészek szólaltatják meg az orgonát. A Vivace nemzetközi kórusfesztivállal idén a kétszáz éve született Liszt Ferencet ünneplik a dalosok, szeptember közepén pedig a legifjabbaknak mesefesztivállal kedveskedik a város.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.