Gyanúsított lett Juhászné Lévai Katalin

Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás gyanújával Juhászné Lévai Katalin volt MSZP-s országgyűlési képviselőt – tájékoztatta lapunkat Jónáné Pocsai Edit, a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szóvivője. A május 16-án közölt gyanú ellen Juhászné panaszt emelt, ám beadványát elutasították.

2011. 06. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maga az ügy 2003-ra nyúlik vissza, amikor a fejlesztési tanács munkaszervezete könyvvizsgálót váltott, ám erről csupán 2004-ben értesítette a cégbíróságot úgy, mintha a váltás abban az évben történt volna meg. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint ez megalapozza az intellektuális közokirat-hamisítás gyanúját, amit három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget a büntető törvénykönyv. A kihallgatásról szerettük volna megkérdezni Juhászné Lévai Katalint, ám őt lapzártáig nem sikerült utolérni.
Juhászné meggyanúsítására már 2007-ben elég okot látott az ügyészség, ám mivel a parlament nem függesztette fel a mentelmi jogát, a képviselői mandátum lejártáig az eljárást nem lehetett lefolytatni. A mentelmi jog azonban csak a mandátum lejártáig véd, és ezalatt csak nyugszik az ügy, nem évül el.
– Mivel a szocialista politikust tavaly nem került be az Országgyűlésbe, az eljárás újra indulhatott – közölte Fazekas Géza.
Az MSZP-s politikus bűnösségének gyanúját is felvető közokirat-hamisítási ügyben két másik érintett, a cégbírósági eljárást intéző Dobrossy István ügyvéd és a munkaszervezetet vezető Vámosi Róbert ellen már született elmarasztaló ítélet. Az ügyvédet és a munkaszervezeti vezetőt az eljáró bíróság több százezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta. Az elítéltek a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak, amely januárban közokirat-hamisításért megrovásban részesítette őket. – Ez az elmarasztalás is hozzájárult ahhoz, hogy Juhászné felelőssége felmerüljön abban, hogy a könyvvizsgálóváltás valótlan adattal kerüljön be a közhiteles cégnyilvántartásba – fejtette ki Fazekas Géza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.