Gyengül a vád a Képíró-perben

2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honvéd vezérkar különbírósága által 1944-ben hozott ítélet ismertetésével folytatódott tegnap a háborús bűntettel vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. Ezzel tovább gyengült a jelenlegi vád, ugyanis a korabeli határozatban az szerepel, hogy egy katona adott parancsot harminc fogoly elszállítására és kivégzésére az 1942. januári újvidéki razzia idején. Ehhez képest a Budapesti Nyomozó Ügyészség vádiratának egyik pillére Nagy János honvéd főhadnagynak a kommunista Államvédelmi Hatóság (ÁVH) előtt tett 1948-as vallomása, amelyben a súlyos bűncselekményekkel vádolt honvédtiszt Képíró Sándort hozta hírbe azzal, hogy harminc civil elszállítására és kivégzésére utasítást adott.
A vezérkari bíróság 1944-ben hűtlenség miatt tíz év fegyházra ítélte Képírót, de a kirakatper valamennyi határozatát később megsemmisítették. A vád tehát nagyrészt egy megsemmisített ítéleten és egy ÁVH által kicsikart vallomáson alapul, amelyek ráadásul – Képíró tekintetében – egymásnak is ellentmondanak.
Tegnap az ügyészség a Simon Wiesenthal Központ javaslatára (!) egy tanú meghallgatását kezdeményezte, aki állítólag jelen volt az 1942-es újvidéki razziánál, s látta, hogy Képíró többször megüt egy fiút. Ez azért is érdekes, mert a vádiratban nem szerepel, hogy Képíró bárkit bántalmazott volna. A bíróság a csütörtöki tárgyaláson dönt arról, kihallgatják-e a tanút.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.