Júliusban kapuzárás a debreceni húsüzemben

Július elsején bezárja négyszáz embert foglalkoztató debreceni húsüzemét a szlovákiai Penta-csoport, ám várhatóan nem zárkózik el attól, hogy más befektető tovább működtesse a kapacitásokat, ami viszont csak akkor lehetséges, ha az állam is szerepet vállal a munkahelyek megőrzésében – közölte lapunkkal Papp László stratégiai alpolgármester.

2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp László, Debrecen alpolgármestere kifejtette, nem tartják elfogadhatónak, hogy négyszáz ember elveszítse munkahelyét, ezért állami szerepvállalás mellett a beszállítókkal közösen gazdasági társaságot kívánnak létrehozni a továbbműködtetés céljából. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ennek kapcsán a sajtóban úgy nyilatkozott, támogatja a debreceni önkormányzat által felvázolt megoldást. Támogató álláspontja nyomán a szükséges finanszírozási háttér kialakításához már felvették a kapcsolatot a Magyar Fejlesztési Bankkal is – mondta Papp László. Az alpolgármester közölte, július elsejéig, vagyis az üzem bezárásáig biztosan nem lesz végleges megoldás, mert az idő kevés. Kérdésünkre leszögezte, bíznak abban, hogy jelen helyén az új gazdasági társaság tovább működtetheti az üzemet, ám arra az esetre is van forgatókönyv, ha ez nem sikerülne. Jelentkezett ugyanis az önkormányzatnál egy másik befektetői csoport, amelyik zöldmezős beruházással telepítene új húsüzemet a városba. Ennek kapcsán Papp László hangsúlyozta, mindenképpen a régi üzem továbbműködtetése a prioritás, mert az új gyár felépítése minimálisan egy-két év, így nem jelent azonnali megoldást a munkahelyüket most elveszítő dolgozóknak.
A Penta-csoport néhány év alatt öt korszerűen felszerelt üzemet szerzett Magyarországon, így több mint meglepő volt, hogy februárban Szűcs Viktor, a Debreceni Csoport Húsipari Kft. vezetője bejelentette, a szlovákiai tulajdonos döntése értelmében az állatok vágását ezentúl Losoncon végzik, a debreceni és a mosonmagyaróvári üzemet pedig bezárják. A debreceni önkormányzat és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) azonnal tárgyalásokat kezdeményezett a céggel az álláshelyek megmentéséről, ám nem járt sikerrel. Áprilisban, amikor világossá vált, hogy a Penta nem hajlandó elállni bezárási szándékától, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: súlyos helyzetet idéz elő, ha csak azért vette meg ezeket a társaságokat a befektető, hogy Szlovákiába helyezze át a termelést, és onnan kívánja ellátni egyébként kontrollálhatatlan termékkel a magyar piacot. Bejelentette, az agrártárca illetékesei és az érintett önkormányzatok bevonásával értékelik a cégcsoport eddigi tevékenységét.
A Penta közölte, a debreceni üzem bezárásával járó átszervezésre szerinte a cég eredményessége, a magyarországi húspiaci helyzet és a megmaradó üzemek munkahelyeinek védelme miatt mindenképpen szükség van. A csoport három magyarországi üzemét – köztük a szolnokit, ahová a Debrecenből elküldendő négyszáz emberből nyolc-tíz munkavállalót tudnak átvenni – továbbra is működtetni akarják. Mivel ezek átveszik a teljes gyártókapacitás kilencven százalékát, így megőrzik erős piaci pozícióikat, és a termelés is Magyarországon marad – hangsúlyozták közleményükben.
A HDSZ ugyanakkor eredményként könyvelhette el, hogy sikerült tető alá hoznia a céggel egy kárenyhítést szolgáló szociális intézkedési tervet, amelynek értelmében a vállalat többek között lehetővé teszi a munkavállalók korengedményes nyugdíjazását, elősegíti a cégen belüli és kívüli elhelyezkedésüket, és kárenyhítő többletjuttatást fizet. Aki nem talál munkát, a végkielégítés mellett a cég szociális csomagját is megkapja; minderre 100 millió forintot fordítanak a vállalatnál eltöltött idő és az életkor alapján. Mindez azokra is vonatkozik, akik a gyermeküket egyedül nevelik – közölte Szűcs Viktor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.