Közpénzből jártak jól a tulajdonosok

A Gyurcsány-kormány idején közpénzekkel kistafírozott, majd három hónap alatt hárommilliárdos haszonnal eladott informatikai vállalkozás, a Dataplex ügyeit vizsgálja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A Kóka Jánost és Bajnai Gordont is érintő botrányos ügylet miatt büntetőeljárások is indultak.

2011. 06. 13. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Dataplex ügyleteinek feltárására. A Magyar Nemzet értesülése szerint a napokban kezdődött eljárás célja, hogy kiderítsék, a költségvetési szervek, illetve az állami részvétellel működő gazdálkodó szervezetek konkrétan milyen megállapodásokat és tranzakciókat bonyolítottak le 2005 és 2010 között a Dataplexszel, valamint a tulajdonában lévő társaságokkal.
A Dataplex neve 2007-ben vált ismertté, miután a Heti Válasz feltárta a cég állami segédlettel történt felemelkedését. A szerverhotelt működtető vállalkozás 2005-ig csupán vegetált, akkor azonban feltűnt a színen a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. egyik leányvállalata, amely 2,33 milliárd forintért megvette a társaságot, majd a tulajdonosi jogok 2,4 milliárd forintért átvándoroltak három ciprusi bejegyzett céghez.
Közülük a legérdekesebb a Fleminghouse Investments Ltd., amely 49 százalékban birtokolta a Dataplexet. Az adásvétel időpontjában Bajnai Gordon volt a ciprusi cég igazgatója, aki fél évvel később már a kormányzati oldalt erősítette fejlesztési kormánybiztosként. A másik, szintén 49 százalékos tulajdonrészt szerző ciprusi cég a Corbeil Holdings Ltd., amelynek tulajdonosa Kóka János (SZDSZ) korábbi sógora, Lepp Gyula, egyik igazgatója pedig a Kóka vitorláspartnereként ismert Rácz Krisztián volt. Az offshore-kezekbe került Dataplex szolgáltatásai iránt eközben olyan állami vállalatok kezdtek el érdeklődni, amelyek közvetve vagy közvetlenül a Kóka János vezette Gazdasági és Közlekedési Minisztérium felügyelete alá tartoztak. Például a MÁV Informatika, a Magyar Posta, a Mavir és a Magyar Villamos Művek. Megrendeléseikkel a Dataplexet rövid idő alatt közpénzen kistafírozták, majd 2005 decemberében a tulajdonosok eladták a Magyar Telekomnak 5,1 milliárd forintért. Vagyis három hónap alatt közel hárommilliárdos hasznot zsebeltek be. A külföldi társaságok adásvételbe történt bevonásának valójában az volt a célja, hogy a résztvevők kivonják magukat a magyar adószabályok alól.
A Dataplex-ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2009-ben hűtlen kezelés gyanújával, a pénzügyőrség pedig tavaly adócsalás miatt indított nyomozást. Az NNI tavaly februárban jogsegélykérelemmel fordult a ciprusi társszervekhez, hogy kiderüljön, kik állnak azon cégek mögött, amelyek részt vettek a gyanús tranzakciókban, és hogy a számláikon átfolyt pénzek után bármilyen jogcímen teljesítették-e ciprusi adózási kötelezettségeiket az érintettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.