Lassan cseng le a könyvhét

Három könyvvel jelentkezett az idei könyvhéten egy új, Debrecenben működő könyvkiadó, a Picaro, amelynek neve magyarul kalandort, csavargót jelent, nem véletlenül utalva a késő középkori pikareszk regényekre, amelyek egyik legillusztrisabb darabja a kínálatban Cervantes Don Quijotéja.

2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manapság, amikor mindenki a Guttenberg-galaxis végét vizionálja, s sorra mutatják a statisztikák az olvasási kultúra sülylyedő színvonalát, némiképp kalandor vállalkozásnak tűnik új kiadót alapítani, főleg, ha a profilját jelentős részben a viszonylag szűk közönséget megszólító igényes irodalmi művek adják. A Picaro Kiadó éppen ezt teszi: elsősorban a kortárs magyar és a modern klasszikus világirodalmi remekeinek megjelentetésére vállalkozik, illetve – a talpon maradás szempontjából fontos, biztonságos másodvonalban – az igényes lektűr kategóriájába tartozó műveket is gondozni kíván.
A most kiadott három mű ennek a célkitűzésnek a szellemében került piacra az idei könyvhéten. A kortárs magyar irodalmat elsőként Ferdinándi György A vadak útján című műve képviseli, amelyben egy Magyarországot 1956-ban elhagyó „pesti srác” vall azokról a soha el nem szakítható pókháló fonalakról, amelyek mélyen a hazájához kötik. A világirodalom modern klasszikusait a Schindler listája írója, Thomas Keneally képviseli Jimmie Blacksmith éneke című könyvével. A keresztény ausztrál író főhőse tragikus életutat jár be: az út kitaszítottsággal kezdődik és gyilkosságokkal végződik. A regény színei magától értetődően fájdalmasak, baljósan sötétek, ám paradox módon mégsem nélkülözik a humort. Végül az igényes lektűr kategóriában találjuk a kiadó kínálatában Leslie Waller eredetileg The Banker címen megjelent nagy sikerű regényét, A pénzembert, amely kellemes szabadidős olvasmányként vezet be az örök Mammon világában élők birodalmába.
Az íróként, dalszövegszerzőként jól ismert, néhány napja az Európai Írók Tanácsának elnökségébe is beválasztott művészeti vezető, Turczi István a következőkben kiadandó könyvek között említette többek között Alberto Moravia műveit, amelyek kiadói jogának megszerzéséről még tárgyalások folynak a felek között. A művészeti vezető elmondta, a magyar írók közül Géczi János, a korábban Diós Illés álnéven publikáló vajdasági Domonkos István és Sebeők János is felvette már velük a kapcsolatot.
Lénárd Gábor kiadóigazgató a nem túl távoli jövőben debreceni írók, költők műveinek kiadását is tervezi, ebben számítanának a Somogyi Béla alpolgármester személyében a minapi bemutatkozáson képviselt debreceni önkormányzat támogatására is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.