Már valóságos háború zajlik a kibertérben

Egy hackercsoport a napokban bejelentette, hogy megtámadta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) honlapját, percekre megbénítva a világhatalom hírszerzésének internetes hálózatát. Az utóbbi idők hasonló támadásai arra figyelmeztetnek, hogy valóságos háború folyik a kibertérben.

2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lulz Security csoport a Twitter közösségi portálon tájékoztatott a CIA honlapjának megtámadásáról, s a bejelentés után szinte azonnal elérhetetlen volt néhány percig a titkosszolgálat internetes oldala helyi idő szerint szerda este. Preston Golson CIA-szóvivő szerint az ügynökség észlelte ezt, és vizsgálja a történteket. A Lulz Security az elmúlt napokban kétszer is betört az amerikai szenátus számítógépes rendszerébe. Az amerikai és európai internetlovagokból kötetlenül szerveződő csoport korábban már több látványos kalózakciót hajtott végre, így betört a Sony elektronikai nagyvállalat rendszerébe és a Fox.com honlapra is.
Az elmúlt három napban a világsajtó több tekintélyes intézmény elleni vakmerő hackertámadásról adott hírt. Ismertté vált, hogy a közelmúltban feltörték a Nemzetközi Valutaalap számítógépes rendszerét, és megbénították a spanyol rendőrség honlapját is – mindkét kibertámadást a magát Anonymousnak nevező nemzetközi hackercsoport hajtotta végre. Emellett a Lockheed Martin vállalat, a Citigroup bankcsoport és a Google keresőprogram is hackertámadásoknak volt kitéve.
Az utóbbi esetek is egyre inkább felhívták a figyelmet arra, hogy a számítógépes hálózatok megtámadása ma már valóságos hadviselés, amely ellen komoly szakértők segítségére, nemzetbiztonsági, sőt, katonai stratégiára van szükség. Nem véletlen, hogy a Magyar Hadtudományi Társaság (MHTT), a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és az MTA hadtudományi bizottsága nemrég többek között az információs hadviselésről rendezett tanácskozást.
Ványa László mérnök alezredes, az MHTT elnökhelyettese a konferencián emlékeztetett arra, hogy a NATO a 2007-es észt–orosz konfliktus idején szembesült először azzal, hogy a számítógépes hálózatokat ért összehangolt támadások képesek voltak megbénítani egyik tagállamát. Ezt tartják az első valódi kiberháborúnak. Kovács László mérnök alezredes előadásából kiderült az is: az orosz–észt vagy a 2008-as orosz–grúz válsággal öszszefüggésben még most sem tudjuk pontosan, hogy kik voltak a támadók. Az orosz–észt konfliktusban például 174 ország (közöttük Magyarország) számítógépei vettek részt, és nagyon nehéz megmondani, hogy melyiknek mi volt a szerepe. Az elkövetők általában felhasználnak egy vezérlőgépet, amely valamilyen művelet elvégzésére utasítja a kiválasztott számítógépek egy meghatározott célhalmazát, miközben a gépek közötti kapcsolat titkosítva van. Előfordulhat az is, hogy a számítógépet megfertőző féreg sokáig latens módon működik, miközben a sértett nem is tud az ellene elkövetett támadásról.
Kis-Benedek József nyugállományú ezredes, egyetemi docens arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiberbűnözés által a világban okozott kár szakértők szerint eléri az évi 1600 milliárd dollárt. A támadások pedig sok esetben civil és állami szervezetek, katonai létesítmények és a hozzájuk kapcsolódó hálózatok ellen irányulnak. A 2003-as iraki háborúban például a hagyományos fegyvereket már mindinkább felváltották a számítógépek, a lőszereket az adatcsomagok, a szögesdrótot pedig a tűzfalak. Tömeges e-mail- és telefonüzenetek indultak, amelyek címzettjei iraki gazdasági, katonai vezetők voltak, annak érdekében, hogy szakítsanak Szaddám Huszeinnel.
Az utóbbi időben az iráni forradalmi gárdában jelentek meg a háborús hackerek, akik a második generációs dzsihadizmust valósítják meg. Természetesen az ellencsapások módszereit kidolgozta Izrael is, amely intenzív információs háborúval igyekszik hiteltelenné tenni a Hezbollah rádió- és tévécsatornáit, hogy az embereket rávegye a Hamász vezetőinek eltávolítására. Arról nem is beszélve, milyen eszközöket vetettek be a 2011. januári egyiptomi események során. A hatalmon lévők a lakosságot megfosztották az internet-hozzáféréstől. Az elégedetlenkedők szervezői erre a Facebookon és mobiltelefonokkal manipulálták a tömeget.
Az ezredes beszámolója szerint érdekes következményekkel járt az iráni atomprogram elindítása is.
2008 elején Bush amerikai elnök is utasítást adott arra, hogy titkos műveleteket hajtsanak végre a program zavarása érdekében. Érdekes módon 2009-ben egy új, komplex és igen hatékony számítógépes vírus bukkant fel Európában és az USA-ban. Eközben olyan vírusok hatoltak be az Iránban telepített rendszerekbe, amelyek csak az urándúsító centrifugák működésére hatottak. Máig nincs tisztázva, hogyan került az iráni létesítménybe a vírus, de az iráni atomprogramot az említett akcióval 2015-ig késleltették.
– Nem zárható ki egy újabb nagy háború lehetősége 2020 után. Ebben azonban már nem hatalmas hadseregek nagy, megsemmisítő csapásaira kell felkészülni – jelentette ki Várhegyi István nyugállományú ezredes. A címzetes egyetemi tanár szerint már olyan eszközöket fognak alkalmazni, amelyekkel a távoli célokat el lehet érni. Kína például a Csendes-óceán térségében már most fejleszt olyan műholdas navigációs rendszert, amelynek segítségével képessé válik fegyvereit azokra az amerikai eszközökre irányítani, amelyek esetleg kínai célpontokat fenyegetnének. – Kínában fejlesztették ki a világ legfejlettebb számítógépes eszközét is, és jelenleg mintegy 60 ezer hackerük van, akiknek kiképzése egyébként legalább két évet vesz igénybe – mutatott rá a szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.