Módosulhat az atombiztonság

Újrahasznosíthatják a paksi atomerőmű kiégett fűtőelemeit, szigorítják a nukleáris létesítmények működési feltételeit, de egyszerűsítik a fejlesztésekhez szükséges engedélyeztetést. Többek között ezt tartalmazza az az előterjesztés, amelyet tegnap általános parlamenti vitára bocsátott az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága. A Greenpeace szerint a javaslat ellentétes a nemzetközi folyamatokkal, és nem a biztonságot szolgálja.

2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános vitára alkalmasnak nyilvánította tegnap a parlament gazdasági és informatikai bizottsága az atomenergiáról szóló törvény módosításáról szóló javaslatot. Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: az előterjesztés egyik legfontosabb eleme, hogy a jövőben lehetőség nyílik arra, hogy újrahasznosítsák az atomerőmű kiégett fűtőelemeit.
A javaslat ugyanakkor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) ajánlásainak megfelelően tartalmaz sok más lényegi változást is a korábbi szabályozáshoz képest. A jövőben megerősítik például az atomerőmű biztonságáért, ellenőrzéséért is felelős Országos Atomenergia Hivatalt, és szigorítják a nukleáris létesítmények őrzését, működését is Magyarországon.
Megváltoznak a Nukleáris Pénzügyi Alap (NPA) forrásainak felhasználására vonatkozó szabályok is.
A Paksi Atomerőmű Zrt. által milliárdokkal támogatott alap pénzét eddig területfejlesztésre használhatták fel a nukleáris létesítményekkel közvetlenül érintett, illetve annak szomszédságában lévő települések által létrehozott önkormányzati társulások. A jövőben azonban ezek a szervezetek nem kaphatnak innen forrásokat erre a célra, csupán a tájékoztatást és a veszélyhelyzet megelőzésének költségeit finanszírozhatják az NPA pénzéből.
A törvénymódosító javaslat szigorúbb állóképességi feltételeket szabna a nukleáris létesítmények fizikai őrzésében részt vevők számára és lehetővé teszi az eddigieknél hatékonyabb elektronikus megfigyelőrendszer bevezetését is.
A Greenpeace szerint azonban éppen a nemzetközi tendenciákkal ellentétes, hogy a javaslat csupán a működés szigorítására koncentrál, miközben a fejlesztések, a nukleáris létesítmények építése is magában hordozza a kockázatot. – Miközben az előterjesztők azt kommunikálják, hogy a nemzetközi előírásoknak megfelelően növelik a biztonságot, figyelmen kívül hagyják, hogy a NAÜ azt is javasolja, csökkentsék az új nukleáris fejlesztésekre kiadandó engedélyek számát – jelentette ki Rohonyi Péter, a szervezet munkatársa.
Miközben a fukusimai katasztrófa óta minden fejlett állam újragondolja energiapolitikáját, és Németországhoz hasonlóan megpróbálja leépíteni, megújulókra cserélni az atomenergia-felhasználást, Magyarország az építési engedélyezés leegyszerűsítésével ad kiskaput az újabb nukleáris fejlesztéseknek, amelyek önmagukban hordozzák a kockázatot – állította a környezetvédő. A fűtőelemek újrahasznosítása Rohonyi szerint szintén veszélyes, sugárzó anyagokat termelő folyamat, amely ráadásul gazdaságtalan is.
Bencsik János erről szólva kiemelte: a módosított atomtörvény csak a lehetőségét adja meg az újrahasznosításnak, de Magyarországon erről nincs szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.