Négycsillagos vezetői tréningek

Négycsillagos wellness-szállodákban tartott vezetői továbbképzéseket a Magyar Fejlesztési Bank egyik leányvállalata a balliberális kormányzás idején. A most befejeződött átvilágítás szerint értelmetlen és eltúlzott volt a tréningezésekre több tíz millió forintot kifizetni. A trénerek wellnessköltségeit is az állami cég állta.

2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos jogszabálysértéseket és ész nélküli pazarlásokat tárt fel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-nél lefolytatott jogi átvilágítás. A lapunk birtokába került vizsgálati anyagból – amely a közút- és vasútberuházásokat végző cég tulajdonosa, a Magyar Fejlesztési Bank megbízásából készült – kiderül: négycsillagos wellness-szállodákban tartott magának több tíz millió forintért továbbképzéseket a NIF Zrt. akkori vezetése 2007 és 2009 között.
Az egyik ilyen megállapodást például 2008. szeptember 3-án kötötte az akkor még Reményik Kálmán vezette infrastruktúra-fejlesztő a Human Telex Consulting Kft.-vel. A háromnapos tréningezést két helyszínen, a balatonfüredi Hotel Silver Resortban, illetve a döbröntei Hasik Hotelben tartották öt turnusban, és mindezért bruttó 116 millió forintnyi közpénzt fizettek ki. Ugyanakkor visszaélés gyanúját veti fel, hogy a teljesítést már szeptember 2-án, tehát egy nappal a szerződéskötés előtt megkezdték.
Pár hónappal később ugyanezzel a társasággal kötött bruttó 7,25 milliós szerződést a NIF Zrt. „teljesítményértékelés és fejlesztő beszélgetés módszertana” témakörben. A vezetői tréningezésnek ezúttal is megadták a módját, és nem holmi hétköznapi szállodákban, hanem négycsillagos wellnesshotelekben tartották. Háromszor a siófoki Hotel Residence-be, egyszer pedig a budapesti Petneházy Lovas Clubba látogatott el a továbbképzésre és némi kényeztetésre vágyó NIF-vezérkar. A jogi szakvélemény szerint ez a bruttó hétmilliót meghaladó szerződés is „ésszerűtlennek és gazdaságtalannak tűnik”, egyrészt azért, mert luxushotelekben szervezték a találkozókat, másrészt azért, mert a helyszíni költségeket a szerződés értelmében a megbízónak (tehát a NIF Zrt.-nek) kellett fizetnie.
A Human Telex Consulting Kft.-vel összesen bruttó 45,3 millió forintért kötött szerződést az infrastruktúra-fejlesztő. Ehhez azonban még hozzá kell adni a trénerek szállás- és étkezési költségét, a terembérletet, ami további súlyos milliókba került az adófizetőknek – tekintve, hogy milyen kényes ízlésű társaságról van szó.
Ugyancsak vezetői képzésekre és „humánszolgáltatásra” kapott jól fizető megbízásokat a Develor Zrt. is. (Ennek a vállalkozásnak a jogelődjét még Szetey Gábor alapította 1993-ban, majd 2007-ben, a Gyurcsány-kormány személyügyi államtitkáraként ő maga szerződött volt cégével.) A NIF 2007 és 2008 között összesen bruttó 19 millió forintért kötött négy különböző szerződést a Develorral. A belső vizsgálat szerint a kifizetett összegek eltúlzottak voltak, ráadásul a munkák egy részét maga a NIF is elvégezhette volna a saját szervezeti keretein belül.
„Gazdaságossági és szakmai szempontok szerint egyaránt megkérdőjelezhető szerződéseket” kötött az infrastruktúra-fejlesztő a Manmore Kft.-vel – olvasható a jogi átvilágításban. Például egy kétnapos „felsővezetői műhely” kérdőívvel és adatfeldolgozással együtt 6,1 millióba, egy kétszer két napos „középvezetőikultúra-tréning” önfejlesztési útmutatóval pedig 5,8 millió forintba került.
A vizsgálat végül azt javasolta, hogy az említett három céggel – a Humannal, a Develorral és a Manmore-ral – kötött szerződéseket büntetőjogi szempontból is világítsák át.
A NIF Zrt.-nél lefolytatott belső vizsgálat azt is feltárta, hogy Reményik Kálmán tavaly januárban 40 milliós szerződést kötött az offshore hátterű Sybase Hungary Kft.-vel a SAS vezetői információs és stratégiai rendszer kiépítésére. Ugyanakkor a teljesítést már a szerződéskötés előtt, 2009. december 29-én leigazolták. A NIF akkori vezetésének elég vastagon fogott a tolla: a SAS-rendszerhez kapcsolódó, 38 munkanapot igénylő tanácsadásért 10,3 millió forintot fizetett ki, ami azt jelenti, hogy egyetlen tanácsadó nyolcórás munkáért bruttó 271 ezer forintot kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.