Nem hallgatják meg Zuroffék tanúját

2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította az ügyészség indítványát a Fővárosi Bíróság tegnap egy olyan tanú meghallgatására, aki állítólag látta, amint Képíró Sándor 1942 januárjában, az újvidéki razzia során megütött egy fiút. A nőre az Efraim Zuroff vezette jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ hívta fel a Budapesti Nyomozó Ügyészség figyelmét, és azt javasolták a vádhatóságnak, hogy tanúként idéztessék be. Az ügyészség a kérésnek eleget tett, pedig a vádiratban nincs szó arról, hogy a volt csendőrtiszt bárkit bántalmazott volna. A bíróság részben emiatt utasította el az indítványt. Másrészt pedig azért, mert a nő gyógykezelése még négy hétig tart, s emiatt elhúzódna a tárgyalás. Varga Béla hozzátette: ez egyébként sem nyomna sokat a latban, még ha el is ítélnék a háborús bűntettel vádolt volt csendőrt. A bíró hangsúlyozta: ha valaki feljelentést akart volna tenni, már megtehette volna, hiszen Képíró már eddig is sokat szerepelt a médiában.
A tanácselnök bejelentette: megküldi a legfőbb ügyésznek véleményezésre azt az 1948-as népbírósági ítéletet, amelyben Nagy János honvéd főhadnagy Képíró ellen vallott. Ugyanis a csütörtökön meghallgatott szakértők szerint a népbíróságot törvénytelenül hozták létre, vagyis az általa hozott ítélet hatálytalan. Ha ezt a legfőbb ügyész is megállapítja, akkor felterjeszti a Legfelsőbb Bíróságnak, amely dönt a semmisségről.
Tegnap az 1944-es, Képíró és társai elleni vezérkari bírósági ítélet felolvasásával folytatódott a tárgyalás, amelynek hitelességét a szakértők ugyancsak aggályosnak minősítették. Képíró korabeli vallomása szerint a környezetében egyetlen alkalommal volt jogos fegyverhasználat, amikor egy zsidó házaspár ellenállt az igazoltatásnak, őket megölték, de emiatt nem érzi magát bűnösnek. A tárgyalás június 8-án folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.