Nincs fertőzött uborka hazánkban

Valamennyi spanyol eredetű élelmiszert ellenőriztek Magyarországon, és nem találtak fertőzöttet – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Szerinte alapos vizsgálatokkal kell kideríteni, Dél-Európából származik-e a baktériumot hordozó uborka, vagy esetleg Afrikából hozták be.

2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanús tünetek. Nyolc olyan beteget jelentettek az Országos Epidemiológiai Központban (OEK), akinél felvetődött a németországi hasmenésjárvány gyanúja – írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleményében. A jelentés szerint a nyolcból öt minta negatív lett, három esetben még nincsenek meg a mikrobiológiai vizsgálatok eredményei. A betegeknek csak hasmenéses tüneteik vannak, szövődményeik nincsenek. Mindannyian otthon vannak, kórházi ápolásukra nincs szükség. A közlemény kitért arra is, hogy a baktérium kis mennyiségben is súlyos fertőzést okoz. Az első tünet a hasmenés, és később láz is kíséri.


Sajtóhírek szerint Magyarországon eddig két vállalkozásnál találtak Spanyolországból érkezett, kólibaktériummal fertőzött uborkákat. Információink szerint egyikük a budapesti Luiszer Kereskedelmi és Vendéglátóipari Bt., a másik a békéscsabai Feedtrade Kereskedelmi Bt. Az utóbbi cégnél már a hatóság jelzése előtt megtudták, hogy a betegség kórokozóját hordozó zöldséget importáltak, így saját hatáskörben megsemmisítették. Arról egyelőre nincs információ, hogy a forgalmazók adtak-e el a néhány tucat uborkából. Ugyanakkor Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az uniós miniszterek debreceni találkozóján lapunkkal azt közölte: miután kiderült, hogy Spanyolországból fertőzött uborka került a piacokra, azonnal ellenőrzést rendelt el az onnan származó élelmiszerekre, szennyezett zöldséget azonban nem találtak. – Alapos vizsgálatokkal kell kideríteni, Dél-Európából származik-e a baktériumot hordozó uborka, vagy esetleg Afrikából hozták be. Utóbbi esetben a helyzet még súlyosabb, aminek megfelelő konzekvenciáit le kell vonnia az uniónak – mondta Fazekas Sándor. Emlékeztetett, a szigorú ellenőrzést szükség esetén más területeken is alkalmazzák, ennek eredményeként zártak be a közelmúltban húsz, gyanús körülmények között működő, engedélyekkel nem rendelkező üzemet. Horváth Zsolt, a tárca külpiacokért felelős helyettes államtitkára lapunknak úgy nyilatkozott, több jelentős európai tagállam és hazánk is támogatja azt az elképzelést, amely szerint harmadik országból származó élelmiszer csak akkor lenne beszállítható Európába, ha az ottani termelők vállalják, hogy betartják az EU területén érvényes összes élelmiszer-biztonsági előírást.
– Bízunk benne, hogy a hazai fogyasztók a zöldségek mellőzése helyett a megbízható minőségű magyar termékek felé fordulnak, azokat keresik majd a boltok, áruházak polcain – közölte lapunkkal Kiss Miklós, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnökségi tagja. Elmondta, feltehetőleg Marokkóból származik a szennyezett zöldségféle. Hozzáfűzte, sok esetben a spanyol gazdák a fekete kontinensen termeltetik meg ezeket a növényeket, az Európai Unióban tiltott növényvédő szerekkel, gyermek munkásokkal. Az uniós termékek iránt jóval nagyobb a vásárlói bizalom, ezért nem példa nélküli, hogy a kereskedők az árut átcsomagolják. A magyar fogyasztóknak azt javasolta Kiss Miklós, nézzék meg alaposan a termék csomagolását, és lehetőleg válasszák a megbízható, évek óta jó minőségű és ellenőrzött hazai zöldség- és gyümölcsféléket.

Újabb halálesetek. Németországban tizennégyre emelkedett a hasmenésjárvány áldozatainak száma, és eddig több mint 1200 beteget, illetve gyanús esetet regisztráltak – írta a Robert Koch német járványügyi intézet. Az egészségügyi hatóságok szerint a hét végén csekély mértékben lassult a fertőzés terjedésének üteme. Mostanáig Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Franciaországból is jelentettek megbetegedést. Ezeken kívül több országban, például Ausztriában számos zöldséget vontak vissza a boltokból, valamint semmisítettek meg.
Oroszország tegnap betiltotta a zöldségimportot Németországból és Spanyolországból a hasmenésjárványt okozó fertőzés miatt.
A hírek szerint Hamburgban és Hannoverben ugyanakkor sikeresen kísérleteztek egy Eculizumab nevű antitest-terápiával, amely korábban válságos állapotban lévő és hasonlóan súlyos tünetekkel küszködő gyermekek esetében segített – tudta meg a távirati iroda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.