Összefogtak Obama ellen

Összehangolt támadást intéztek Barack Obama ellen azok a politikusok, akik a Republikánus Párt színeiben kívánnak összecsapni az elnökkel a jövő évben esedékes amerikai elnökválasztáson. Az elnökjelöltségre pályázó hét személy egymást kímélve az Obama-kormányzat minden egyes intézkedését támadta az egészségügyi reformtól kezdve a gazdaság állapotán át a külpolitikáig.

2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hackertámadás a szenátusban. Egy számítógépes hackercsoport betört hétfőn az amerikai szenátus számítógépes rendszerébe. Az internetes kalózakcióról először maga a tettes, a Lulz Security nevű hackercsoport számolt be, és szenátusi fájlokat tartalmazó listát tett fel a világhálóra, bizonyítandó saját állítását. Később a szenátus biztonsági szolgálata is megerősítette ezt, s közölte, hogy sem a szenátus számítógépes hálózatának biztonsága, sem a szenátorok személyes információi nem kerültek veszélybe. A Lulz Security azzal magyarázta tettét, hogy „nem szereti túlzottan az amerikai kormányzatot”. A csoport korábban betört a Sony elektronikai nagyvállalat rendszerébe és a Fox.com honlapra is. (MTI)


Kínosan kerülte az egymással szembeni konfrontálódást, de szinte egységfrontot alkotva támadta Barack Obama elnök politikájának összes területét a hét republikánus politikus hétfőn a New Hampshire állambeli Manchesterben tartott választási vitán. A republikánus párti elnökjelöltségre pályázók elsősorban Obama tavaly meghirdetett egészségbiztosítási reformját bírálták, amellyel az elnöknek az volt a célja, hogy kiterjessze a betegbiztosítást arra a több tíz millió amerikaira, akik ezzel ez idáig nem rendelkeztek. A republikánus vitán részt vevők azonban megkímélték a támadástól a jelenlévő Mitt Romneyt, a 2008-as elnökválasztás egyik indulóját, aki Massachusetts egykori kormányzójaként hasonló egészségügyi programot írt alá saját államában. Pedig Tim Pawlenty volt minnesotai kormányzó, a vitaest egyik résztvevője néhány nappal ezelőtt még Obamneycare néven mosta össze a vetélytársa és az Obama által bevezetett reformot. Pawlenty egyébként felrótta Obamának, hogy az Egyesült Államokat nem a világ leggazdagabb és legerősebb országának tekinti, hanem egy olyan államnak, amely „a világ egyenlő államainak egyike”.
A magas munkanélküliséggel kapcsolatban Newt Gingrich volt képviselőházi elnök „Obama-depresszióról” beszélt, Rick Santorum, Pennsylvania volt szenátora pedig elnyomónak titulálta a vállalatok tevékenységét szabályozó elnöki politikát. Ron Paul texasi képviselő szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed inflációellenes pénzügyi politikája az amerikai gazdasági problémák okozója, míg Herman Cain üzletember a szövetségi tőkenyereség-adó eltörlését javasolta a munkahelyteremtés ösztönzése érdekében. Az említett nevek mellett részt vett a vitafórumon Michele Bachmann minnesotai képviselőnő.
A republikánus szavazók számára fontos szociális kérdésekre térve a hétből öt résztvevő foglalt állást amellett, hogy támogatná az amerikai alkotmány módosítását, amellyel megtiltanák az azonos neműek házasságkötését. Mitt Romney és Rick Santorum emellett elutasította azt a tavaly decemberben elfogadott törvényt, amely a katonaságban szolgáló homoszexuálisok számára többé nem írja elő, hogy titokban tartsák szexuális orientációjukat. A hét résztvevő egyetértett abban, hogy mindegyike méltóbb Amerika vezetésére, mint a jelenlegi elnök.
Felmérések szerint Mitt Romney toronymagasan a legnépszerűbb a republikánus jelöltek között, ám komoly kihívóra számíthat Sarah Palin volt alelnökjelölt, illetve Jon Huntsman volt kínai nagykövet személyében, amenynyiben hivatalosan bejelentik indulási szándékukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.