Pár másodperces repülés

Képzeljük el, hogy egy magyar tinédzser kenterben ver mindenkit a wimbledoni tenisztornán a juniorokmezőnyében. A magyar sajtó hónapokig ettől lesz hangos, interjúk tömkelege vár a győztesre, és szponzorok állnak sorba az ajtaja előtt. Ha viszont ugyanez történik az egyébként egyre népszerűbb snowboardban, egészen más a kép. Pedig a sportág kedvelői most kezdik megtanulni, hol is van Magyarország.

2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hódeszkások FIS-juniorvilágbajnoksága: a legutóbbit harminc nemzet legjobbjai közül nem más nyerte meg az olaszországi Valmalencóban, mint egy 18 éves egri diáklány, Gyarmati Anna, aki mindössze két éve űzi edzőkkel ezt a sportot.
Gyarmati Annáról igen korán kiderült, hogy őstehetség. Az utóbbi évben több világversenyen is csodát művelt, első helyezett lett az olaszországi Livignóban a WSF ifjúsági világkupafutamán a 18 év alatti korcsoportban, és érmeket nyert a felnőtt-FIS-Európa-kupákon is. Macedóniában egy aranyat és egy ezüstöt, Szarajevóban két aranyat szerzett, Szlovéniában egy második és egy ötödik helyezést ért el, aztán következett Szlovákiában egy első és egy második helyezés. Ezzel megnyerte az Európa-kupa 2010–2011-es összetett versenyét is, ráadásul két számban, big airben és slopestyle-ban egyaránt, így jövőre indulhat mindkét számban a világkupa futamain.
Az egri diáklány tizenegy éves korában ismerkedett meg a hódeszkával. Eleinte csak hetekre járt ki Ausztriába snowboardozni az édesapjával, majd tizenkét éves korában meglátta az első ugratót a Kékesen, és eldőlt a sorsa. Kupafutamokon indult, és hétszer nyerte meg a magyar felnőttbajnokságot.
Tizenhat éves korában határozta el, hogy beiratkozik a schladmingi síakadémiára. Azóta töretlenül ívelt felfelé a karrierje, az osztrák iskola igazi kiugrási lehetőséget adott neki. A síakadémián ugyanis szinte minden a téli sportokról szól. A diákok mindennap legalább háromórás kondicionáló edzésen vesznek részt a síelésen kívül, télen pedig három hónapig idejük nagy részét a havas hegycsúcsokon töltik a pályákon.
Annának sok mindenről le kellett ezért mondania. Magántanuló lett, itthon abba kellett hagynia mindent. A síakadémia ugyan közgazdasági végzettséget is ad, de a lényeg a sport és az eredményesség.
A magyar diáklánynak nem volt könnyű a kezdet. Eleinte semmilyen támogatója sem volt az édesapján, Gyarmati József vállalkozón és egy ausztriai szállodákat is működtető magyar üzletemberen, Rudas Lászlón kívül. Már tavalyi eredményével felülírt minden eddigi magyar sikert hódeszkázásban, a támogatások mégis csak most kezdtek csordogálni, az Európa-kupákért pár százezer forint költségtérítés járt a snowboardszövetségtől, a világbajnokságot követően pedig kapott valamennyi jutalmat is, de ez nem sok mindenre elég. Hiába írnak tehát a magyar lány sikeréről az összes mértékadó nemzetközi hódeszkaportálon, a sportoló hiába 35. a világranglistán, karrierjére jelenleg nincs elég állami forrás.
Gyarmati Annának a kapott támogatások többszörösébe kerül egy szezon, még mindig jelentős összeget kell állnia a családnak. Minden jóval könynyebb lenne persze, ha Anna osztrák színekben versenyezne. Ausztriában ugyanis mindent fizetnek a sportolóknak, az összes versenyt. Ehhez „csupán” be kell kerülni a nemzeti snowboardszövetségbe, ami az Európa-kupával könnyedén sikerült volna a magyar lánynak. Nyugati szomszédunknál – ahogy Anna meséli – még a szponzorok szempontjából is jobb a helyzet, hiszen akik a ruhákkal, sportszerekkel és egyebekkel kereskednek, inkább támogatnak egy osztrák sportolót, mert Ausztria lényegesen nagyobb piacot jelent nekik, mint Magyarország. Ennek ellenére ő továbbra is magyar színekben szeretne versenyezni.
A magyar sportoló munkáját Schladmingban a legjobb osztrák edzők segítik, Dominik Huber és Christian Saibl a legprofibb felkészítést adja. Folyamatosan elemzik a versenyzők felkészülését, és addig nyüstölik őket, amíg szinte az összes hibát kijavítják. Annának így sikerülhetett olyan gyakorlatot bemutatnia a világbajnokságon, amellyel lenyűgözte a zsűrit.
– Én csináltam meg a legszebben, a legszebb stílusban, a legmagasabban és a leghosszabban, ráadásul a hátraszaltó igen ritka a lányok versenyében – büszkélkedik a sportoló, amikor a gyakorlatáról kérdezem. Az sem zavarja, hogy mindez nem veszélytelen. Gyakorlás közben érte már agyrázkódás, bordazúzódás, kéztörés, könyök- és lábsérülés, ennek ellenére küzdött tovább. Következő célja pedig nem más, mint legalább harminc helyet előrelépni a világranglistán. Akkor ugyanis meghívják az X-Gamesre, vagyis az extrém sportok legnagyobb versenyére, amely a leghőbb vágya minden snowboardosnak az olimpia után.
Mint mondja, sok sportágat kipróbált már a lovaglástól a táncon át a wakeboardozásig (vízisí), de igazi „szerelme” a hódeszkázás lett. Nem adna oda semmit azért a néhány másodpercért, amikor egy-egy produkció közben az égben repül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.