Szigorítják a hulladékbírságot

A jövőben szigorúbban büntetné a kormány az illegális hulladéklerakást és a közterületen történő szemetelést. A Vidékfejlesztési Minisztérium célja az, hogy az állampolgárokat, gazdálkodó szervezeteket visszatartsák az olyan tevékenységtől, amely veszélyezteti a környezetet. Arra, hogy a probléma megoldást kíván, a hét végi TeSzedd! hulladékgyűjtési akció is rávilágított.

2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan mértékű bírság kiszabását tervezzük, amely egyrészt arányos, ugyanakkor érezhető megterhelést jelent az érintetteknek, és visszatartó ereje van – válaszolta lapunknak a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), miután arról érdeklődtünk, tervezi-e a kormány vagy a tárca az illegális hulladéklerakásért vagy szemetelésért járó büntetések megváltoztatását, szigorítását. A szaktárca vizsgálja azokat az eseteket is, amelyek tettenéréskor kisebb összegű helyszíni bírságok kiszabásával is szankcionálhatók. – Ehhez egyeztetést kezdeményezünk az érintett minisztériumokkal. A hulladékgazdálkodási bírsággal kapcsolatos szabályozással közös célunk, hogy az állampolgárokat, gazdálkodó szervezeteket visszatartsuk az olyan hulladékgazdálkodási tevékenységtől, amely veszélyezteti a környezetet – indokolta a tervezett változtatásokat a VM. A probléma pedig óriási, hiszen felmérések szerint körülbelül húszezer illegális lerakóhely és szemétkupac van az országban.
A jelenlegi törvények szerint aki a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, illetőleg közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi, mindössze ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, illetőleg nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, legfeljebb százezer forint pénzbírságra büntethető. Ha valaki pedig természeti területen – beleértve a védett természeti területet is – a természetvédelmi célokkal öszsze nem egyeztethető tevékenységet folytat, szemetel, a területet más módon szennyezi, tiltott helyen tartózkodik, engedély nélkül tüzet rak, százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Súlyosabb büntetésre számíthat az, aki arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, illetve engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve hulladékkezelési tevékenységet, illetve hulladékkal más jogellenes tevékenységet végez. Aki ilyet tesz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Azt, hogy a törvények szigorítására szükség van, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hét végi TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért! elnevezésű akció során annak ellenére nem sikerült megszabadítani az országot az illegális hulladéktól, hogy országszerte 1500 helyszínen több mint 160 ezer ember gyűjtött szemetet. A program során, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a VM és az Önkéntes Központ Alapítvány szervezett, több ezer tonna hulladékot szedtek össze a kezdeményezéshez csatlakozó civilek. Az aktivisták országszerte egy sor megdöbbentő hulladékra bukkantak a TeSzedd! akció során. Találtak kül- és belterületen szőnyegeket, televíziókat, rádiókat, állati tetemeket, a Tolna megyei Sárpilis mellett pedig egy egész döghegyet. Utóbbiról értesítették a helyi jegyzőt is, aki intézkedik az állati hullák összegyűjtéséről. Máshol kanapét, műszerfalat, személyautó első és hátsó lökhárítókat, háztartási gépeket és számítógépházat szedtek össze. Debrecen közelében laikusok számára azonosíthatatlan veszélyes hulladék nyomaira bukkantak, amiről értesítették a hatóságokat. A program Győr-Moson-Sopron megyei koordinátora pedig arról számolt be, hogy az ETO park közelében egy teherautóról éppen akkor borítottak le építési hulladékot, amikor az egyik aktivista felmérte a terepet. A rendszámot nem sikerült felírni. – Az ipari és építési hulladékkal az a baj, hogy óriási mennyiségben öntik le azokat, így lakossági összefogással nehéz felszámolni az ilyen jellegű szeméthegyeket. A szolgáltatókat is nehéz megnyerni egy hasonló gyűjtőakciónak éppen a nagy mennyiség miatt, illetve azért, mert a hulladékhalmok rendre újratermelődnek – jegyezte meg Fülöp Mónika. A koordinátor hozzátette: arról is érkezett hozzájuk hír, hogy az egyébként igényes győri Royal lakópark közelében egy illegális hulladéklerakó „működik”, ahová kommunális, építési és állati eredetű hulladékot egyaránt szállítanak. Pontos adatokat azonban nem kaptak, így az aktivisták nem tudtak kiszállni a helyszínre.
Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a Kaposvár melletti Deseda-tónál önkéntes szemétgyűjtők ipari robbanóanyagot találtak. A Somogy Televízió internetes felületén megjelent híradás szerint munkatársaik leltek rá a robbanóanyagot tartalmazó csomagra. Információjuk szerint a robbanóanyag ezergrammos paxit, amely oxigénnel érintkezve vagy a vízbe dobva azonnal robban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.