Toborzóbuszt vett a médiacég

Tizenötmillióért vásárolt vágógép, gyanús módon beszerzett toborzóbusz, tanácsadóként visszafoglalkoztatott főszerkesztő. A Honvédelmi Minisztérium médiacégénél mindennaposak voltak a különös megbízások.

2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A súlyos bűncselekmények gyanúját felvető beszerzések mellett számos egyéb kétes üzletbe is belevágott a Honvédelmi Minisztérium (HM) médiacége az előző választási ciklusban – tudta meg lapunk. Piaci ár fölött, tizenötmillió forintért vásárolt a honvédelmi tárca vagyonkezelésében lévő HM Zrínyi Nonprofit Kft. például vágógépet és archiváló berendezést a szaktárca katonai filmstúdiója számára, de gyanús módon szereztek be egy toborzóbuszt is a cégen keresztül. A jármű vázára, felépítményre és technikai eszközökre kiírt pályázatra három ajánlatot vártak, de végül csak egyetlen ajánlattevőt hívtak be a társaság vezetői.
Gyakoriak voltak az indokolatlan visszafoglalkoztatások is. A cég pénzén kiadott Magyar Honvéd című hetilap főszerkesztőjét például úgy váltotta le a társaság korábbi ügyvezetője 2008 nyarán, hogy egyben kinevezte az újság tanácsadójának. Ezért a tevékenységéért pedig számlára havi fizetést kapott egy magáncég alkalmazottjaként.
Emlékezetes, ennél a társaságnál foglalkoztatták vissza Fapál Lászlót, a HM egykori közigazgatási államtitkárát is, aki azóta előzetes letartóztatásba is került, mert felmerült, hogy kenőpénzeket fogadott el alvállalkozóktól a szaktárca vaskos megbízásaiért. Mint arról beszámoltunk, eddig több mint húsz bűncselekményt sikerült beazonosítani kizárólag a rendelkezésre álló iratok alapján a HM Zrínyi Kft. azon tevékenységével kapcsolatban, amelyet az előző, szocialista kormányok alatt folytatott. Az egyik ilyen – a szaktárca által gyanúsnak ítélt – szerződést a Capital és Cash Gazdasági Tanácsadó Kft.-vel kötötték meg szaktanácsadásra, amelyért havonta 600 ezer forintot számlázhatott a cég.
A HM átvilágítóinak gyanúja szerint az MSZP közeli üzletember, Suha György és cége sem teljesített. Suhát mint igazságügyi szakértőt 2005. december 19-én bízták meg a Zrínyi 2005-ös kommunikációs tevékenységének igazságügyi felülvizsgálatával, szakértői tanulmány készítésével és annak szóbeli prezentációjával. Ezért az ELTE utolsó KISZ-titkára nyolcmillió forintot számlázhatott. A teljesítés a szerződés aláírását követő kilenc napon belül volt esedékes, a szakértői jelentés azonban nem található a Zrínyi Kft.-nél. Suha cégével, a Multi Marketing Grouppal is szerződést kötött a szaktárca médiacége az előző ciklusban 2006-os PR-tevékenység elemzésére, és a PR-tevékenység megvalósítási tervének elkészítésére hatmillió forintért.
A tanulmánynak viszont nyoma sincs a társaságnál. Három nappal később újabb szerződést kötöttek a Multi Marketinggel; 2005. december 23-án a Magyar Honvédség 2006-os kommunikációs tevékenységének megtervezésére. A tanulmányt hat napon belül kellett leadnia Suhának.
Ezért 8,4 millió forintot fizettek ki a vállalkozónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.