Újjáélednek a hortobágyi fokok

Az egyedi növény- és állattársulásoknak otthont adó vizes élőhelyek és az őshonos fás legelők védelmére, a Hortobágy fokrendszereinek újraalakítására, illetve a villanyvezetékek természetkárosító hatásának csökkentésére várhatóan mintegy 2,5 milliárd forintot fordíthatnak 2012 nyarától a Hortobágyon. Jelenleg a tervezés folyik, erre 147 milliót nyert a igazgatóság.

2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hortobágyon már a XIX század végétől megjelentek az úgynevezett invazív fafajok. Ezek tájidegenek a térségben, viszont szeretik az ártereket, vizes, mocsaras területeket, és kiszorítják természetes élőhelyükről az őshonos fajokat. Ezeket jelentős területeken kivágják, az irtáson feketebivalyokat legeltetnek, majd őshonos fákat telepítenek a helyükre – közölte Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságának vezetője.
A kis vizes élőhelyek védelme érdekében olyan vízelfolyást akadályozó rendszereket építenek ki, amelyek képesek a hólé, illetve a tavaszi csapadék hosszabb távú megtartására. Ezzel megakadályozzák 14 vizes élőhely kiszáradását.
A madarak életét veszélyeztetető villamos légvezetékek egy jelentős részét már földkábellel váltották ki a Hortobágyon: 2005-re 75 kilométeren került földbe a vezeték. Idén 21 kilométer, 2012-ben pedig 25 kilométer kiváltását tervezik. Ezzel különösen a nagyobb halastavak környékén élő ritka fajokból álló madárpopulációkat védik. A vezetékkiváltás azonban nagyon drága, ezért mintegy 630 kilométernyi légvezetéket szigetelőpapuccsal látnak el, 75 kilométer vezetékre pedig úgynevezett firefly jelzőrendszert helyeznek el. Ez a több mint 250 objektum mesterséges fény- és hangjelzéssel tartja távol a madarakat a veszélyes kábelektől.
A most induló programcsomag legköltségesebb része a Hortobágy folyó ökológiai célú vízutánpótlásának megoldása, amire egymilliárd forintot pályázott a Hortobágyi Nemzeti Park. Ehhez a Tisza vizét kívánják felhasználni, illetve természetes mederdepóniáinak felszámolásával, a fenékküszöbök és vízvisszatartó rendszerek építésével kívánják a Hortobágy vízszintjét emelni. E munka eredményeként életre kelhet az évtizedekkel ezelőtt eltűnt erek, mocsarak, szikes rétek, illetve az úgynevezett fokok hálózata. Utóbbiak tiszta vize különösen fontos a Hortobágyon őshonos hal-és kétéltűfajok újramegtelepedéséhez, -elszaporodásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.