Varsói folytatásban bízva

A magyar elnökség sikere, hogy rávilágított: az uniónak is fegyelmezett gazdaságpolitikát kell folytatnia, mert ha az egyik ország bedől, az a másiknak sem jó – mondta Bába Iván, a Külügyminisztérium államtitkára A magyar–lengyel kapcsolatok a 2011-es egymást követő EU-elnökség tükrében című konferencián tegnap a nyíregyházi főiskolán.

2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bába Iván reményét fejezte ki, hogy Varsó folytatni fogja a magyar elnökség által elkezdett utat, s kiáll amellett, hogy sem a közép-európai térség felzárkóztatására szánt kohéziós források, sem az agrárgazdaság támogatását szolgáló strukturális támogatások nem csökkenhetnek. Stier Gábor, lapunk munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy Lengyelországnak az EU-elnökség fényében el kell döntenie, közép-európai vezető államként vagy európai középhatalomként kívánja-e pozicionálni magát, ennek a döntésnek ugyanis térségünk szempontjából óriási jelentősége van. Roman Kowalski lengyel nagykövet kifejtette: „a kettő között nincs ellentmondás, Lengyelországot a vezető európai államok által is elismert gazdasági teljesítményei teszik európai középhatalommá, és ebből adódóan vállalhatja a kelet-közép-európai térség vezető államának szerepét is.”
A visegrádi együttműködés fontosságát hangsúlyozva kiemelte: „prioritásnak kell tekinteni a kereskedelmi kapcsolatok szempontjából nélkülözhetetlen infrastruktúra-fejlesztést, illetve az energiabiztonságot.” A magyar–lengyel kapcsolatokról szólva biztatónak nevezte, hogy míg tavaly 5,5 millió eurós forgalom mellett Lengyelország aktívuma egymilliárd euró volt, idén hatmilliárd mellett legfeljebb egy-kétszáz milliós lengyel aktívummal lehet számolni, ami a magyar gazdaság erősödését jelzi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.