Adatszivárgás: minden cégre veszélyes

Bodacz Péter
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapvetően a külső támadók ellen bevezetett hagyományos határ- és vírusvédelmi megoldások mellett egyre nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni a vállalati információk belső felhasználóktól kiinduló – szándékos vagy véletlen – kiszivárgása elleni védelemnek is. Az informatikai biztonságtechnikával foglalkozó KFKI Zrt. tapasztalatai szerint a feladat olyannyira összetett, hogy az ebben rejlő kockázatot rendre elhanyagolja a legtöbb cég, s nem foganatosít szinte semmilyen adatszivárgás elleni (Data Loss Prevention -DLP) megoldást. A helyzet nyilvánvalóan egyszerűbb volna, ha tisztán szabályozási oldalról – például céges e-mailek továbbítási tilalmával – orvosolni lehetne a helyzetet, ezért a KFKI szakértői gárdája a szabályzati és technikai kontrollok együttes alkalmazásával próbálja ügyfeleit segíteni; meghatározzák a legnagyobb kockázatokat jelentő szivárgási csatornákat és a kockázatokkal arányos védelmi megoldásokat alakítanak ki. – A „nálunk nincs adatszivárgás, megbízunk a kollégákban” típusú hozzáállással gyakran találkozunk. Ennek ellenkezőjéről még a felső vezetés is könnyen meggyőzhető egy néhány hetes DLP tesztprogrammal, hiszen általában a legpesszimistább várakozást is meghaladó mennyiségű adat hagyja el a céget – hangsúlyozza a KFKI, kiemelve: többnyire nem szándékos adatlopási céllal szivárognak ki információk, ettől függetlenül azonban ezek is nagy kockázatot hordoznak magukban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.