Aggódik a Freedom House

2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét kategóriából négyben viszszalépést állapított meg Magyarország demokratikus fejlődésében a Freedom House (FH) hétfőn közzétett, a tavalyi évet értékelő jelentése. Bár a vizsgált közép- és kelet-európai országok, illetve volt szovjet tagállamok közül minket a jobban teljesítők közé sorolt a washingtoni központú nemzetközi jogvédő szervezet, azonban szerintük hazánkban az országos szintű demokratikus kormányzás és a média függetlensége terén jelentős visszaesés történt. Különösen az új, „korlátozó médiaszabályozást” tartják aggasztónak, de megemlítik, hogy a kormánypártok olyan lépéseket tettek, amelyek komolyan aláaknázták a kulcsfontosságú intézmények függetlenségét és meggyengítették a jogállamiságot.
Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár lapunknak úgy reagált: minimum aggályos az a módszertan, amely szerint jelenleg Magyarországon rosszabb állapotban van a demokrácia, mint például 2006-ban, amikor egy trükközéssel hatalomra jutott kormány brutálisan szétverette az ellene tüntetőket. Kiemelte: az amerikai szervezet saját tavaszi jelentésével is ellentmondásba keveredik, hiszen akkor még az Egyesült Államokkal egy szinten említette hazánkat. Az államtitkár szerint a jelentés stílusa és érvrendszere kísértetiesen hasonlít az ellenzéki kritikákhoz. Ráadásul a dokumentum figyelmen kívül hagyja az Európai Bizottság álláspontját, amely szerint a médiatörvény megfelel az európai elvárásoknak – tette hozzá Kovács Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.