Borovszky-ügy: Budai feljelentett

A Borovszky Tímea vezette Esélyegyenlőségi Főigazgatóság 2006 és 2009 között a kötelező alapfeladatait olyan cégeknek szervezte ki, amelyek az oktatási tárca munkatársainak érdekeltségébe tartoztak. Budai Gyula vizsgálata szerint a főigazgató olyan szervezet támogatásáról is dönthetett, amelyben ő maga kuratóriumi tag volt. Ezért a kormánybiztos tegnap feljelentést tett.

2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanújával tett büntetőfeljelentést tegnap Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a korábban Borovszky Tímea által vezetett Esélyegyenlőségi Főigazgatóság gazdálkodása kapcsán. A kormánybiztos vizsgálata szerint a Hiller István (MSZP) vezette oktatási tárcánál működő főigazgatóság olyan feladatokra kötött megbízási szerződéseket, amelyek „ellátása jogszabályi kötelezettsége lett volna, és amely feladatokhoz megfelelő szakértelemmel és kapacitással rendelkezett”. Ehhez képest a szerződéseket arra hivatkozva kötötték, hogy a feladatok elvégzésére nincs kapacitásuk és megfelelő szakértelemmel rendelkező munkatársuk.
Például Borovszky közvetlen munkatársának, Kadét Ernőnek a három érdekeltségével is megbízási szerződést kötöttek: az Opre Média Bt. 2,3, a Kállai Mária Egyesület 11,5, a Kadét Ép-Terv Bt. pedig 8,1 millió forintot kapott.
*
Ráadásul az Opre Bt. egyik kültagja az a Bernáth Gábor, aki a Hiller vezette oktatási tárca háttérintézményénél, az Educatio Kht.-nál szakértősködött.
Az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság két szerződést kötött az oktatási minisztérium főosztályvezetőjének, E. Vámos Ágnesnek a cégével, a Tinta Kft.-vel. A társaság kevesebb mint fél év alatt 4,4 millió forintot kasszírozott egy esélyegyenlőségi kutatásért. Eközben az Oranje Bt. – amelynek beltagja Varró Szilvia újságíró – 14,1 millió forintért kapott megbízásokat.
A feljelentés rámutatott: esélyegyenlőségi, roma kulturális és felzárkóztatási feladatokra 2005 és 2008 között összesen 97 millió forintot fizettek ki különböző cégeknek. A vizsgált 154 szerződésből 107 nem felelt meg az előírásoknak, mivel kötelezően előírt elemek, dokumentumok hiányoztak azokból.
A vizsgálat három esetben összeférhetetlenséget állapított meg: kétszer Borovszky Tímea főigazgató, egyszer pedig helyettese, Sárközi Gábor személye miatt. Ugyanis a két vezető úgy működött közre döntés-előkészítőként támogatások odaítélésében, hogy közben a támogatott szervezetekben kuratóriumi tagok voltak.
Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos egy olyan szerződést is talált a Borovszky-féle főigazgatóságnál, amely elvileg szakmai tanácsadásra szólt, ugyanakkor a megbízott ügyviteli feladatokat látott el. Szerinte ez a megállapodás színlelt szerződésnek minősíthető. A feljelentés végül leszögezte: a főigazgatóság kötelező alapfeladatainak „rendszeres, megbízási szerződéssel történő kiszervezése” felveti a hűtlen kezelés gyanúját.
Mint ismert, a kétes szerződésekről a Magyar Nemzet számolt be elsőként, miután birtokunkba került egy belső jelentés, amely még Hiller István minisztersége idején készült, és amelyet a tárcavezető nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni.
Borovszky Tímeának egyébként nem ez az egyetlen bűncselekménygyanús ügye: tavaly első fokon két év, három esztendő próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őt a Fővárosi Bíróság vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.