Életfogytiglan a gyilkosoknak

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt tegnap első fokon a Veszprém Megyei Bíróság. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húsz év fegyházbüntetést kapott.

Velkei Tamás
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél perc
a végzetes szúrásig

A bírósági tényállás szerint az enyingi társaság esetlegesen került a veszprémi Patrióta lokálba. A tánctéren hajnali 2 óra 53 perc környékén bontakozott ki a konfliktus, amikor egy tanú többször meglökte Marian Cozmát tánc közben, amire a sportoló mindannyiszor hátranézett. A másodrendű vádlottat idegesítette a játékos népszerűsége, ezért presztízstámadást indított ellene, amelybe rögtön bekapcsolódott az első-, a harmad- és a negyedrendű vádlott is. Ötven másodperces verekedés vette kezdetét.
A bajt észlelve elsőként Ivan Pesic horvát kézilabdázó sietett Cozma segítségére, és a román játékost dühöngve támadó Raffael Sándort megütötte egy üveggel. Ez az ütés azonban nem járt vérzéssel, és Raffael azon állítása sem igaz, hogy ezt követően összeesett, ugyanis még abban a másodpercben újra rátámadt Cozmára.
Később, mivel nem fért a játékoshoz, és látta, hogy puszta kézzel nem győzheti le, elővette kését, és a kedvező alkalmat kivárva, gyorsan, orvul, közepes erővel megszúrta a sportolót úgy, hogy egyik kezével ellökte, a másikkal döfött. A szúrást követően Marian Cozma a földre került, hat másodpercig fel sem tudott állni.
Eközben a többi vádlott Uros Vilovski és Zsarko Sesum szerb kézilabdázóval, valamint Pesiccsel dulakodott. Sztojka egy sörösüveggel sújtott le többször, Pál székkel, míg Németh egy üveget tört el, és azzal indult meg. Később ő is széket ragadott, és kétszer lesújtott a földön Raffaellel birkózó Cozmára. Ekkor érte az elsőrendű vádlottat az ominózus ütés, amelytől vérezni kezdett a koponyája.
Végül Bihari Csaba is bekapcsolódott a verekedésbe, amikor a termen átkígyózott, majd Pállal kihúzták a földön védekező Cozmát egy üres térre és ott kezdték rugdalni.
A verekedés végével a sportolók kimentek az utcára, és tíz méterre eltávolodtak a bejárattól. Többen is hazatérésre bírták Cozmát, ám ő szinte megmeredt, amikor Németh nagy robajjal kirontott a lokálból, azt kiabálva: „Na, most mutasd meg, te g…i!”, majd az ablakban álló üvegeket lebokszolta a földre. Követte őt Sztojka és Raffael is, majd sorba rendeződtek: Raffael középre húzódott, hátratett kézzel vezérként pózolt, míg alacsonyabb társai bokszolóállást vettek fel.
Miközben Marian Cozma feléjük tartott vérző ajkát mutatva, újra rátámadtak a játékosra, mert elégedetlenek voltak a verekedés eredményével. Körbefogták a román sportolót, és egymást váltogatva ütötték több irányból.
Ismét Pesic próbálta megvédeni barátját, igyekezett leválasztani a támadókról Némethet. Ekkor – látva, hogy ököllel nem győzheti le – Raffael nagy erővel mellbe döfte Cozmát, aki pár másodpercig még állt, majd térdre rogyott és elesett. A hozzá lehajoló Pesicet Németh szúrta meg orvul, később Sesumot rúgta fejen teljes erővel. Ezt követően szaladt fel Sztojka segítségért az emeleti bárba, majd az onnan letóduló cigányok még több sportolót is megkergettek.


Legkorábban harminc év múlva szabadulhat Raffael Sándor és Németh Győző, a Marian Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottja – így határozott a Veszprém Megyei Bíróság a helyi kézilabdacsapat kiválósága, Marian Cozma megölése miatti, most zárult perben. Raffael és Németh társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, valamint bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt kapott életfogytiglant.
A harmadrendű vádlott Sztojka Ivánt szintén ezekben a bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a bíróság, esetében húsz év fegyházbüntetés az ítélet, mert a fogyatékosság okozásának esetében tettét bűnsegédletnek értékelte a bíróság.
Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlottat egy- rendbeli, társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntette kísérletében találták bűnösnek, előbbi öt, utóbbi négy év börtönbüntetésben részesült. Gergely Péterné hatod- és Antalik László hetedrendű vádlottat kétrendbeli emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás miatt négy, illetve két év, nyolc hónap börtönre ítélték.
*
Sztojka Iván az utolsó szó jogán elnézést kért eddigi viselkedése miatt, arra hivatkozott, hogy ártatlanul ül több mint két éve, és nyugtatókat szed. Ám amikor az ítélethirdetés közben a bíró a terhelő bizonyítékokat vette számba, ismét nemtetszésének adott hangot, amiért Németh Balázs tanácsvezető bíró újra kivezettette a teremből.
A bírói indoklás szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott a Patrióta lokál előtt szándékegységben cselekedve, a szerepeket tudatosan megosztva támadt Marian Cozmára. Egymásra figyelve, egymással összhangban, több irányból, szakaszosan, pulzáló mozgással igyekeztek áldozatuk figyelmét megosztani. Az ilyen falkaszerű, szoros együttműködést igénylő támadás kiegyenlítheti az erő- és képességbeli hiányosságokat, végrehajtása viszont csak összehangolva, begyakorolva lehetséges.
Németh Balázs több mint négy órán át tartó részletes indoklásában ízekre szedte a vádlottak védekezését; így Sztojka védői által sokat emlegetett Cs. Réka vallomására alapozó időrendjét – vagyis hogy a vádlott nem lehetett az utcán a kinti verekedés ideje alatt –, amelyet nyolc pontban cáfolt.
Sárosi Dóra ügyész az ítéletet az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottak esetében tudomásul vette, az ötöd-, a hatod- és a hetedrendű vádlottakat illetően viszont súlyosításért fellebbezett. Az ítélet ellen minden vádlott védője – védenceikkel egyetértésben – fellebbezést nyújtott be.
Az ügyész indítványozta, hogy a harmad-, negyed-, ötöd- és hetedrendű vádlottak esetében a rájuk rótt kényszerintézkedést a bíróság továbbra is tartsa fenn, míg a hatodrendű vádlott esetében rendelje el az előzetes letartóztatást. A bíróság azonban Pált és Biharit is szabadlábra helyezte, lakhelyelhagyási tilalmat elrendelve számukra.
Kolorédi Adrienn, Raffael Sándor ügyvédje kifejtette: nem erre az ítéletre számított, úgy vélte, hogy megállapítja majd a bíróság azt, ami a valóságban történt, szerinte ugyanis védence vallomását több tanúvallomás is alátámasztja. Lapunknak azt is elmondta: számos fenyegető SMS-t kapott az utóbbi napokban (ezek egyikében ez állt: „Úgy fogsz meghalni, mint Marian Cozma”), ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.
– Nyilván elégedetlen vagyok az ítélettel, de nem a sajtó útján akarom kifejteni az eljárással kapcsolatos véleményem – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a harmadrendű vádlott védője, Drescher Ivor. Hozzátette: védőtársával sokkal enyhébb ítéletre számítottak.
– Az eljárás rendkívül korrekt volt, nem lehet ellene kifogás – fogalmazott ugyanakkor Koltai Tibor, az ötödrendű vádlott, Bihari Csaba jogi képviselője, hozzáfűzve, hogy álláspontjuk csak kis részben tér el a bíróságétól.
Petre Cozma, Marian Cozma édesapja több román médiumnak úgy nyilatkozott, a helyes ítélet a halál lett volna a halálokozásért cserébe. Elismerte ugyanakkor, hogy ennél többet nem lehetett várni a magyar igazságszolgáltatástól.

vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.