Elrettentő ítélet uzsoraügyben

Két férfit is súlyos börtön-, illetve fegyházbüntetésre ítélt tegnap első fokon uzsorabűncselekmények elkövetése miatt a Pécsi Városi Bíróság. Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlottak és védőik részben felmentésért és enyhítésért fellebbeztek. A Legfőbb Ügyészség statisztikai adataiból kiolvasható, hogy a jövőben sok hasonló ítéletre lehet számítani.

2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc, illetve kilenc év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság tegnap nem jogerősen azt a két férfit, aki 2007-ben és 2008-ban uzsorakölcsönök adásával foglalkozott Mohácson és környékén – adta hírül az MTI. A bíróság Sztojka Sándort többrendbeli zsarolás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, Gojkovics Tamást emellett önbíráskodás miatt is elmarasztalta. Sztojkát nyolcéves börtönbüntetésre, kétmillió forint pénzmellékbüntetésre, Gojkovicsot kilencéves fegyházbüntetésre és másfél millió forint mellékbüntetésre ítélte, valamint elkobozta a tőlük lefoglalt, forgótőkéül használt több millió forint készpénzt. A két férfi többtucatnyi nehéz anyagi körülmények között élő, a bankoknál hitelképtelen embernek adott kölcsönt heti 40-50 százalékos kamatra. Ha határidőre az adósok nem fizettek, a tőke dupláját és annak kamatait követelték tőlük. Így fordulhatott elő, hogy a néhány tízezer forintos kölcsönből idővel több százezer forintos vagy milliós tartozás lett. A vádlottak sokszor életveszélyes fenyegetésekkel vették rá „ügyfeleiket” az összegek átadására, voltak, akiket bántalmaztak is. Az egyik adósuk kirabolt egy vendéglátóhelyet Mohácson, hogy törleszthesse a tartozását. Az uzsorások ellen 2008 szeptemberében, az egyik adósuk feljelentésére indult eljárás. A bíróság a büntetés kiszabásánál súlyosító körülményként értékelte a vádlottak többszörösen büntetett előéletét és azt is, hogy a bűncselekményeket kiszolgáltatott emberek sérelmére követték el. Enyhítő körülmény volt a részben beismerő vallomásuk, valamint az, hogy három éve vannak előzetes letartóztatásban, és kiskorú gyermekről gondoskodnak. Az ügyész az ítélethirdetés után három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik részben felmentésért és enyhítésért fellebbeztek, így az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.
Viszonylag friss jogintézményről van szó, az uzsorabűncselekmény mint büntetőjogi kategória ugyanis 2009. március 1-jétől létezik. Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője éppen ezért jelezte, hogy kevés ügy zárult még elsőfokú vagy jogerős ítélettel. Hozzátette ugyanakkor, hogy a helyi és megyei bíróságokon több ilyen per folyik, így a jövőben számos hasonló ügyben születhet majd ítélet.
A Legfőbb Ügyészségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy 2009-ben országszerte öt személy (3 férfi és 2 nő), tavaly pedig 39 személy (20 férfi és 19 nő) ellen emeltek vádat uzsorabűncselekmények elkövetése miatt. Az esetek növekvő számát jól példázza az is, hogy míg 2009-ben nyolc, tavaly már 113 hasonló ügyben indult nyomozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.