Értelmetlen művészhalál

Facundo Cabral, a 74 éves énekes-dalszerző élete legrosszabb döntését hozta meg, amikor július 9-én hajnalban beült koncertszervezője autójába, aki felajánlotta neki, elviszi a reptérre, hogy a nehezen mozgó zenésznek ne kelljen buszoznia. Tíz perccel később már nem élt Latin-Amerika egyik legnépszerűbb művésze, mert lelőtték egy guatemalavárosi kereszteződésnél.

2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cabral halálában az a legtragikusabb mozzanat, hogy az első feltételezésekkel ellentétben nem is ő volt a támadás célpontja, hanem alkalmi koncertszervezője, a nicaraguai származású, de Guatemalában élő, homályos hátterű vállalkozó, Henry Aquiles Farina Fonseca. Ő viszont túlélte a támadást, bár most élet és halál között lebeg. A guatemalai sajtó egy része szerint a legerősebb mexikói drogkartell, a nyugat-mexikói államról elnevezett sinaloai szervezet akart végezni Farinával. A guatemalai főügyésznő a merénylet két résztvevőjének valóban gyors elfogásával furcsa mód megoldottnak tekinti az ügyet. Csakhogy ha a gyilkosság napján már maga az ősszel leköszönő guatemalai elnök, Álvaro Colom jelenik meg a sajtótájékoztatón, akkor nem akármilyen horderejű ügyről van szó. Való igaz, hogy a közelgő elnökválasztási kampány is szerepet játszik benne (a megméretésen az elnöktől nemrég elvált felesége, Sandra Torres is indul), de Facundo Cabral sem volt akárki.
Bár az Atlanti-óceán innenső partján nem sokat hallottunk az egyébként nagyon sokat utazó énekes-dalszerzőről – becslések szerint 1994 óta összesen 159 országban járt –, Cabral évtizedek óta osztatlan népszerűségnek örvendett Latin-Amerikában. Bársonyos bariton hangja a rövidebb életű, de az 1935-ben szintén tragikusan távozó honfi- és művésztársa, Carlos Gardel hangját idézte, és ha nem ontotta is a slágereket, sok felvétel, 19 lemez és 22 kötet is őrzi majd az emlékét. Élete meghatározó élménye volt, amikor 1946-ban, az akkor még kilencéves fiúcska személyesen találkozott Evita Perónnal és férjével, Juan Domingo Perón elnökkel, és örökre szívébe zárta őket. Csak a 90-es években árulta el, hogy amikor sikerült kijátszania a rendőrök és a testőrök éberségét, és az elnöki házaspár közelébe jutott, Evita azt mondta neki beszélgetésük során: „végre valaki, aki munkát és nem alamizsnát kér”. Ennek ellenére nem kötelezte el magát se a jobb-, se a baloldal mellett, külön dalban is megörökítette ezt az álláspontját, első nagy sikerét, az Én sem ide, sem oda nem tartozom című dalát. Hatottak rá Jézus, Gandhi és Kalkuttai Teréz anya tanításai, és egyfajta keresztény miszticizmust is közvetített dalaiban, de még „megveszekedett békeharcosnak” és „első osztályú csavargónak” is nevezte magát, sőt ostobaságnak tartotta az erőszakot.
A guatemalai hatóságok szerdán siettek kijelenteni, hogy sikeresen lezárták a nyomozást, pedig még ki sem hallgatták Farinát, aki továbbra is az intenzív osztályon fekszik. Pedro Menocal, a guatemalai belügyminiszter mindenesetre cáfolta a sajtónak azon feltételezéseit, hogy Farinának bármi köze lenne a szervezett bűnözéshez. Nagyon sok a felmerült kérdés a támadás kapcsán, csak az a szomorú tény, hogy Cabralt már nem támasztja fel egyik válasz sem.

A pampák trubadúrja. Az argentin Facundo Cabral 1937-ben született, nyomorúságos gyerekkora volt, feleségét és kisgyerekét 1978-ban repülőszerencsétlenség érte. A zenész csaknem teljesen vak volt, gondja volt a mozgással, megküzdött a rákkal. Haláláról a térség több politikai vezetője is megemlékezett. Cristina Fernández argentin elnök mély fájdalmának adott hangot, Hugo Chávez venezuelai kollégája pedig azt írta a Twitter közösségi portálra: Micsoda fájdalom! Megölték a pampák nagy trubadúrját, Argentínával sírunk. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.