Esküvői lázban ég a kaszinóhercegség

A herceg és választottja hetedhét országra szóló lakodalmat csaptak. Királyok köszöntötték az új házasokat, egy hétig állt a mulatság, a táncból ki se fogytak, nem maradt torok szárazon, bendő éhesen. Mint a mesében, de az eseményeket kicsit XXI. századira szabva. Kétnapos ünnepséggel megnősül Monaco uralkodója.

Pósa Tibor
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hát elérkezett a nagy nap. Több idősebb monacói szinte már feladta a reményt, hogy valaha is láthat egy olyan világra szóló házasságkötést, mint 1956-ban Rainier herceg és Grace Kelly frigyre lépése. Hatvanöt évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy újból ilyen örömünnepnek legyen helyszíne a Szikla, Monte-Carlo. De végül az uralkodó, Albert herceg 53 évesen hajlandó lesz megválni agglegényéletétől. Ez reményt adhat, hogy nála húsz évvel fiatalabb arája trónörökössel örvendezteti meg a hercegség kevesebb mint tízezer valóban monacói állampolgárát.
Az biztos, hogy Albert herceg, aki apja 2005-ös halála óta irányítja a kicsiny, ám annál értékesebb hercegséget, jól megfontolta ezt az életre szóló döntését. A nagyvilági életet élt Albert bizony nem tekintette első számú kötelességének, hogy a katolikus hercegség törvényei szerint gondoskodjon örökösről.
Bár miután már érett férfikorba lépett, az a szóbeszéd járta, hogy inkább az azonos neműekhez vonzódik, ám erre csattanós választ adott: két törvényen kívüli gyermeke is van. Egy kaliforniai kalandjából egy lány, aki ma már húszéves és modellnek készül, és 2003-ban egy togói stewardess ajándékozta meg egy fekete kisfiúval. Képzeljük el azoknak a született monacóiaknak az örömét, akik hercegükről azt terjesztették, hogy homoszexuális, és most ott állnának egy sötét bőrű trónörökössel!
Ám a monacói örökösödési törvények szerint, amelyek egyes részletei hét évszázadra nyúlnak vissza, csak a hivatalos házasságból született gyermek élhet trónörökösödési jogával. Sőt 2002-ben – nagyrészt látva Albert viszolygását az esküvőtől – egy alkotmánymódosítással lehetővé tették, hogy nem csak férfiágon lehet örökölni uralkodói címet. Másrészt, bebiztosítva minden eshetőségre, sikerült azt is elfogadtatni Franciaországgal, hogy ha nem lenne férfi trónörökös, akkor sem száll át a hercegség kormányzása Párizsra, mint azt egy korábbi megállapodás kimondta.
De ezek a veszélyek – még ha jelenleg élnének is – mind elszállni látszanak. Meglesz az annyira várt menyegző. Kell is az öröm a monacóiaknak, határozottan kiéheztek rá. Az alkotmányos berendezkedésű hercegségben 2005-ben határozott reménnyel fogadták II. Albert trónra lépését. Öreg, beteges apja csodaszép felesége 1982-es, autóbalesetben bekövetkezett halála után már nem tudott ugyanaz az „építő herceg” maradni, aki hosszú aranykort teremtett Monaco számára.
A megkeseredett III. Rainier utolsó húsz éve után a világot látott, négy idegen nyelven folyékonyan beszélő, amerikai diplomákkal rendelkező, a sportért rajongó fiatalembertől várták a helybeliek az új lendületet, hogy valóban modern hercegséggé alakítja át Monacót. Igaz, a nemzetközi gazdasági válság itt is éreztette hatását, alaposan csökkent a turisták és kaszinólátogatók száma, ráadásul átláthatóbb bankszabályzást kellett elfogadniuk, de eddig a lakosság reményeinek beteljesülése inkább várat magára.
Ha Albert hercegről az a hír járja, hogy határozatlan, olyan határozott lesz a felesége. Minek lehetne vajon azt a tulajdonságot nevezni, hogy egy évtizedes ismeretség után, négyéves monacói tartózkodást követően siker koronázta a dél-afrikai úszónő kapcsolatát a herceggel. Bizony kellett ehhez eltökéltség, kitartás és nyilván nagy adag szerelem.
Charlene Wittstock a sport révén került kapcsolatba Alberttel. A dél-afrikai úszóválogatott női edzőjének lánya 2000-ben a sydneyi olimpián ötödik helyezést ért el csapatban a 4×100 méteres vegyes váltóban. Ugyanebben az évben találkozott egy monacói versenyen Alberttel. Kapcsolatuk 2006-ban vált ismertté, amikor a torinói téli olimpián, amelyen a herceg a monacói bobcsapat tagjaként vett részt, együtt mutatkozott Charlene-nel. 2007-ben költözött Monacóba, hogy közelebb legyen Alberthez. Tavaly jelentették be eljegyzésüket.
Szinte lehetetlen lesz nem öszszevetni a monacói lakodalmat az idei másik nagy házassággal, a brit koronás esküvővel, amelyen Vilmos herceg és Kate Middleton mondta ki a boldogító igent. Vannak olyan kissé eltúlzott vélemények is a hercegségben, hogy csupán a megjelenők rangját, az általuk viselt ékszerek értékét tekintve „falusi menyegzőnek” lehet minősíteni a londoni esküvőt. Koronás fők Európa minden szögletéből, elnökök és kormányfők, a sportvilág vezetői és aktív sportolók, sztárszínészek, divatdiktátorok hada – ezek mind szerepelnek a meghívottak közt. Schmitt Pál mint magyar államfő és mint Albert herceg több évtizedes személyes barátja is részt vesz az esküvőn.
Két és fél napig áll majd a bál Monacóban. Csütörtök este az Eagles koncertjén vett részt Albert és Charlene a monacói stadionban 15 ezer emberrel együtt. A palota tróntermében lesz péntek délután a polgári esküvő. Ezt követően büfévacsora a megjelent polgároknak, majd Jean-Michel Jarre fénykompozíciókkal összekötött koncertje a kikötőben. Másnap egyházi esküvő a Szent Miklós-katedrálisban, majd ezt követően az ifjú pár a speciálisan átalakított 600-as Lexusszal végigkocsikázik Monaco utcáin. A hivatalos esküvői fogadásra mintegy négyezer vendéget várnak, a szakács az a sok Michelin-csillagos francia Alain Ducasse, aki Monaco környéki ízeket, helyi fogásokat varázsol a tálcákra.
Három napig Monacóban szinte minden ingyen lesz: a közlekedés, a parkolás, a múzeumok. De nem ajánlanám, hogy hirtelen kerekedjenek fel: a piciny városállamban lakók száma a 35 ezer főről valószínűleg megháromszorozódik. Elég nagy lesz a tömeg, de sok jó ember kis helyen is elfér.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.