Felfüggesztett börtön Szabó Lorándnak

Két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte tegnap nem jogerősen a Pécsi Ítélőtábla Szabó Lorándot, Dombóvár volt MSZP-s, jelenleg független polgármesterét, akit hivatali viszszaélés mellett kétrendbeli, részben folytatólagosan elkövetett sikkasztásban is bűnösnek mondott ki a táblabíróság.

2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pécsi Ítélőtábla ezzel részben megváltoztatta az elsőfokú határozatot, a Tolna Megyei Bírósága ugyanis januárban első fokon hivatali visszaélés miatt hétszázötvenezer forintos pénzbüntetésre ítélte, de a sikkasztás és a bírósági eljárásban elkövetett vesztegetés vádja alól bűncselekmény hiányában felmentette Dombóvár első emberét. A táblabíróság azonban nem fogadta el a megyei bíróság és a védelem azon érvelését, hogy Szabó azért nem követett el sikkasztást, mert a pénzátutalásokkal összefüggésben semmiféle vagyoni előnye, haszna nem származott, és a megbízó sem szenvedett vagyoni hátrányt. A tanácsvezető bíró a határozat indoklása során rámutatott, az önkormányzat pénzügyi szabályozása az irányadó, amely meghatározza, hogy a polgármester mekkora öszszeg felett rendelkezhet.

*

Az összesen 211 millió forintot pedig csak testületi felhatalmazás alapján utalhatták volna át a Gunaras Rt.-nek és a Kapos Kht.-nak. A táblabíróság szerint ennek hiányában a pénz felett a polgármester a sajátjaként rendelkezett, és így elkövette a kétrendbeli sikkasztás bűntettét. A táblabíróság a másik két vádpontban osztotta a Tolna Megyei Bíróság álláspontját.
Az ítélet indoklása után Makai Lajos tanácsvezető bíró közölte, mivel első- és másodfokon részben ellentétes ítélet született, mind a vádhatóság képviselője, mind a védelem fellebbezhet a kihirdetett határozat ellen. A felek ezt meg is tették: Soltiné Káli Katalin ügyész végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását és közügyektől eltiltást kért Szabó Lorándra, a védelem pedig a polgármester felmentésért fellebbezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.