Ígéretes terjeszkedés az orosz piacokon

Oroszország – tejelőtehén-állománya növeléséhez – Magyarországról kíván importálni szaktudást, technológiát és szaporítóanyagot, s Oroszországban létrehozandó vegyesvállalatok alapítását szorgalmazza az orosz kereskedelmi diplomácia – fejtette ki lapunknak Alekszej Kazacskov, az Oroszországi Föderáció Magyarországi Kereskedelmi Képviseletének helyettes vezetője tegnap Nádudvaron a hajdú-bihari önkormányzat és a Sajt-Kalmár Kft. által szervezett üzletember-találkozón.

2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–orosz kereskedelmi forgalomról Alekszej Kazacskov elmondta, a kétoldalú árucsere értéke a kilencvenes évek végéig alig egymilliárd dollár volt. Azonban 2003-tól látványos javulás következett be, s 2008-ban 14 milliárd dollárt tett ki. A forgalom 2009-ben a válság miatt visszaesett, ám a múlt évben újra tízmilliárd dollár körül mozgott.
A képviseletvezető-helyettes nyomatékosította, Oroszország önállóvá kíván válni az élelmiszer-termelésben. Gabonatermelésben a hatvanmillió tonnás belső fogyasztáshoz képest idén 85 millió tonnás a prognózis. Gabonaexport-potenciáljával Oroszország jelentős tényezője a világpiacnak. Emlékezetes, a moszkvai gabonaexport-tilalom idei július 1-jei feloldásáig a piacot a hiány jellemezte, az árak pedig az égbe szöktek. – A gabonatöbblet hazai felhasználásának növekedése csak az állattenyésztés felfuttatásától várható – hangsúlyozta Kazacskov. Közölte, a baromfi- és a sertéstenyésztésben a belső fogyasztás hetven százalékánál tartanak, ám a tejelő tehénállományuk alatta marad a kívánatosnak. Jelenleg ötmillió tejelő tehén van, s ezt akarják nyolcmillióra növelni. Ehhez szeretnének magyar technológiát és tudást importálni, s vegyesvállalatokat alapítani.
Tóth Attila, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat alelnöke közölte, az oroszországi gazdasági kapcsolatok erősítését prioritásként kezelik. A Sajt-Kalmár Kft.-t bemutatva Sipsák Tamás ügyvezető igazgató rámutatott: cégük kizárólag magyarországi biotejet vásárol, amelyből hazai sajtgyárakban készíttetnek sajtot. A tavaly 4,1 milliárd forintos forgalmú társaság 25 ezer liter tejet dolgoztatott fel. Oroszországba kezdetként havi egykamionnyi biosajtot tudnának szállítani, amit néhány hónap alatt heti egykamionnyira fejlesztenének. Az orosz kereskedelmi kamara hazai képviseltét vezető Kiril Nugajev elmondta: elsősorban a régiószékhelyek lehetnek a sajt piacai.

Feloldásra vár a tilalom. Oroszország Magyarország tekintetében még nem oldotta fel a friss zöldségre elrendelt importtilalmat – közölte Alekszej Kazacskov helyettes képviseletvezető. A kólibaktérium-fertőzés miatt minden európai államra kiterjesztett tilalmat július 1-jével négy ország termékeinél már megszüntették. Magyarországon fertőzés nem volt, a feloldásról zajló tárgyalások jól haladnak. Az importtilalom friss gyümölcsre nem vonatkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.