Kétszáz vádlott, többmilliárdos kár

Napokon belül befejezi a háromszáz embert és száz ingatlant érintő avasi Fészekrakó-programmal kapcsolatos hitelcsalás-sorozat nyomozását a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság – tájékoztatott Dobi Tamás szóvivő. A szabolcsi rendőrök ugyanezen csalássorozat másik szálát nyomozva milliárdos viszszaélést tártak fel, az ő vádemelési javaslatuk ezen a héten érkezik a borsodi főügyészségre, két korábbi, tavaly lezárt ügyrészben pedig már bírósági eljárás van folyamatban. E két bűncselekmény-csoporthoz közel kétszáz vádlott és mintegy húsz ügy tartozik.

2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miskolci avasi lakótelepen folyó hitelcsalás-sorozatot több ügyvéd szervezte éveken keresztül – közölte Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője. A csalók a fiatalok lakáshoz jutását segíteni hivatott, állami kezességvállalás mellett nyújtott Fészekrakó-hitellel éltek vissza. Egy ügyvéd büntetőpere már a bíróságon van abban az ügycsoportban, amelyben közel kétszáz vádlott érintett. Egy jogász ellen a szabolcsiak által lefolytatott, egymilliárd forintos csalást feltáró, mintegy négyszáz gyanúsítottat eredményező nyomozás alapján vádemelési javaslatot tettek. – Néhány ügyvéd közreműködését pedig még csak most vizsgálja a borsodi rendőrség abban az ügycsoportban, ahol jelenleg száz gyanúsított van – tájékoztatott Martossy György.
A közfelháborodást kiváltó csalássorozat lényege, hogy hitelképtelen, többnyire segélyből élő embereket – nagy számban romákat – hamis munkáltatói igazolással láttak el, ennek birtokában többmilliós kölcsönhöz, több százezer forintos szociálpolitikai támogatáshoz juttatták őket. Az így vevői pozícióba juttatott nincstelenek és az eladó között olyan adásvételi szerződést kötöttek, amiben a valójában kifizetett vételárnál egy-két millió forinttal magasabb összeget tüntettek fel, a különbözetet pedig elosztották az ügyletet szervező felhajtók, közvetítők, banki és önkormányzati alkalmazottak között. Egy 6,6 millió forint vételárú lakásnál például, 7,9 millió forintot írtak a szerződésbe. Ennek alapján a vevők igénybe vettek 6,7 millió forint kedvezményes hitelt és önerőként feltüntettek 1,2 millió forint szociálpolitikai támogatást. A közvetítők a vevők hitelfelvétel során jelentkező kiadásait előre megfinanszírozták. A csalás következménye a hitelek folyamatos bedőlése lett, ugyanis a segélyből élő újdonsült lakástulajdonosok nemhogy törleszteni nem tudtak, de még a napi megélhetés is megoldhatatlan feladatot jelentett nekik.
A bírói szakban lévő ügy vádirata szerint a módszer az volt, hogy az ügyvédek beépített közvetítői figyeltették a lakótelepen feladott lakáshirdetéseket. Ezek alapján kiválasztották az alkalmasnak látszó lakásokat, majd felkeresték a későbbi vevőket, akikkel közölték, hogy összkomfortos lakótelepi lakáshoz tudják juttatni őket. Bár a vevők maguk is tudták és közölték is, hogy nem rendelkeznek a jogszabályi feltételekkel, a közreműködők rábeszélték őket az ügylet megkötésére – áll a vádiratban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.