Kevesebb gyermek született

Munkatársunktól
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem tíz százalékkal kevesebb, 34 328 gyermek született az év első öt hónapjában, mint az előző esztendő hasonló időszakában, a halálozások száma mintegy három százalékkal nőtt (56 206) – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi gyorsjelentése szerint. Mindezek következtében a természetes fogyás üteme nőtt: az előző évi 16 766-tal szemben 21 878 fő volt. Ám a nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán a lakosságszám ténylegesen valamivel kisebb mértékben, mintegy 17 000-rel csökkent. A becsült lélekszám az időszak végén így 9,969 millió volt, szemben a tavaly májusi 10,7 millióval.
A KSH jelentéséből kiderül az is, hogy a házasságkötések számának az elmúlt év szeptemberétől észlelt emelkedése megtorpant, miután a márciusi 2,7 százalékos csökkenést követően májusban jelentős, 10,3 százalékos visszaesés történt az előző év azonos időszakához képest. Összességében a 2011 első öt hónapjában regisztrált 10 530 házasságkötés 324-gyel, azaz három százalékkal maradt el az egy évvel korábbi adatoktól.
Az MSZP úgy reagált: sem a választási győzelem felett érzett lelkesedés, sem a Fidesz-kormány első, 29 pontból álló intézkedéscsomagjai nem ösztönöztek gyermekvállalásra. Felszólították a kormányt, a születésszám növekedése érdekében egyebek között fogadja el adótörvény-javaslatukat, folytassa az óvodai és bölcsődei férőhelybővítést. – Alpári mentalitást feltételez, hogy épp azok a szocialisták vádolják gyermekellenességgel a jelenlegi kormányt, akik 2002 és 2010 között gyermek- és családellenes törvényeket hoztak – reagált közleményében a Fidesz-frakció.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.