Komoly hátszele van a chipsadónak

Nagy várakozással tekint a szakma a chipsadó bevezetésére – derül ki lapunk összeállításából. A megkérdezett szakértők üdvözlik a népegészségügyi termékadóról szóló törvény hétfői elfogadását, mivel az gátat szabhat a túlzott só- és cukorfogyasztásnak, amely sok komoly betegség előidézője lehet. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus a mértéktelen zsír- és alkoholfogyasztást is visszaszorítaná.

2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint a magyar gyümölcstermelés fellendülése lehet az egyik kedvező hozadéka a népegészségügyi termékadó bevezetésének. A VM MTI-hez eljuttatott tegnapi közleményében hangsúlyozza: az egészséges táplálkozási szokások támogatása a magyarországi mezőgazdasági termékeknek kedvez, segíti a helyi termelés és az élelmiszer-biztonság megerősítését.
Ismert, szeptembertől népegészségügyi termékadót, ismertebb nevén chipsadót vezetett be az Országgyűlés a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételekre, italokra, így a 25 százaléknál kevesebb gyümölcstartalmú üdítőkre, az energiaitalokra, az előre csomagolt süteményekre, a sós snackekre, valamint az ételízesítők egy részére.
A törvény alapján üdítőitalnak minősül a 25 százalék gyümölcstartalomnál kevesebbet, cukorból viszont 100 milliliterenként 8 grammnál többet tartalmazó ital, kivéve a sűrítményeket, koncentrátumokat, szörpöket. Energiaitalnak az számít, amely 100 milliliterenként 10 milligrammnál több koffeint tartalmaz. A sós snackek után akkor kell termékadót fizetni, ha sótartalmuk meghaladja 100 grammonként az 1 grammot. Az ételízesítők közül pedig azok adókötelesek, amelyek sótartalma meghaladja az 5 grammot 100 grammonként. Nem adókötelesek a gyermektápszerek, a ketchup, a mustár és azon sózott ételízesítők, amelyek sótartalma nem haladja meg a 15 grammot. Ugyancsak nem kell népegészségügyi termékadót fizetni a levesek és mártások után.
A termékadó mértéke az érintett üdítőitalok esetében 5, energiaitaloknál 250 forint literenként, az előre csomagolt cukrozott sütemények esetében 100, snackeknél és ételízesítőknél 200 forint kilogrammonként. Az adót a terméket belföldön első alkalommal értékesítő személynek vagy szervezetnek, vagyis a termék gyártójának, külföldi termék esetén pedig az azt belföldön elsőként értékesítőnek kell megfizetnie. Az adót – akár az áfát – az eladó szedi be, majd az adóhivatal felé önadózással számol el. Nem kell adót fizetnie a kereskedőnek, ha évente 50 liternél, illetve 50 kilogrammnál kevesebb adóköteles terméket ad el.
Henter Izabella dietetikus szakértő, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja lapunknak elmondta, várakozással fogadja a népegészségügyi termékadóról szóló törvény elfogadását, amely szerinte valóban elébe megy a problémának. Mint megjegyezte, végre nem a betegekre koncentrálunk, csak és akkor cselekszünk, ha már baj van, hanem igyekszünk megelőzni a gondokat. – Maga a kezdeményezés népegészséget támogató szándékát tekintve jobbító, az azonban csak évek vagy akár évtizedek múlva derül ki, hogy ez a jogszabály mekkora hatással lesz a magyarok egészségére. Úgy gondolom azonban, hogy esélyt kell adnunk a törvénynek, hiszen a túlzott cukor-, só- és koffeinfogyasztás valóban egy sor komoly betegség előidézője lehet – mutatott rá Henter Izabella. Hozzátette: az azonban mindenképpen pozitív, ha az ígéretek szerint a beszedett adót többek között egészségnevelésre, tömegsportra, iskolai tejre és jó szabadidőprogramokra fordítják.
Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus szintén üdvözölte a jogszabályt, ő is azt emelte ki, hogy a túlzott só- és cukorfogyasztás súlyosan káros az egészségre. Ugyanakkor ezekkel együtt a mértéktelen zsír- és alkoholfogyasztást is visszaszorítaná, mivel tapasztalatai szerint sok betegség ezekre az okokra vezethető vissza. – Nem szabad azonban elfelejteni, hogy bár jó dolog az embereket az egészséges táplálkozás irányába terelni, az azonban meglehetősen költséges. Akinek kevés a jövedelme, nehezen tud egészséges fehérjéket, zsírszegény húsokat, halakat vásárolni – tette hozzá.
Miközben a chipsadót megszavazta a parlament, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője már hétfőn bejelentette, hogy az Országgyűlés elé terjeszti a gyorséttermi hálózatok élelmiszer-kereskedésére, valamint étel-előállítási és -árusítási körülményeire vonatkozó javaslatát. A politikus a gyorséttermeket érintő indítványával kapcsolatban úgy fogalmazott, „a hamburgeresek szoktak örülni, hogy megúszták”, azonban – mint folytatta – találkozik a képviselőikkel, és még a héten benyújtja a javaslatát, amelyről korábban egyebek mellett azt mondta, hogy a gyorséttermek gyermekeknek szóló kínálata reklámozásában „különös figyelmet kellene fordítani” például a kalóriamennyiségre, a cukorszintre, a zsírösszetételre. Bizonyos kedvezmények pedig csak akkor lehetnének elérhetők, csak akkor járhatna valamilyen ajándék, játék a gyermeknek, ha a menü megfelel az egészséges táplálkozás kritériumainak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.