Közkegyelem vagy semmisség?

Közkegyelmet adna a 2006 őszén elítélt tüntetők egy részének az LMP. Így az az érdekes helyzet állt elő, hogy ebben a kérdésben egy platformra került a Jobbikkal, amely szerint a semmisségi törvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a Jobbik, az LMP is azt szorgalmazza, hogy a semmisségi törvény helyett részesítsék közkegyelemben a 2006. őszi tüntetések ártatlanul meghurcolt és elítélt áldozatait. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője lapunknak úgy nyilatkozott: a semmisségi törvény jogállamiságtól idegen eszköz. Ezért februárban párttársával, Szabó Tímeával közösen benyújtott egy törvényjavaslatot, amelyben kezdeményezik, hogy az Országgyűlés gyakoroljon közkegyelmet a 2006. szeptember 18. és október 24. között a gyülekezés feloszlatásával kapcsolatban elkövetett hivatalos személy elleni erőszak (kivéve, ha fegyveresen vagy felfegyverkezve követték el), garázdaság és rongálás bűncselekménye, illetve rendzavarás szabálysértése miatt eljárás alá vont vagy elítélt személyek esetében. A javaslatot azonban a parlament egyelőre nem vette tárgysorozatba. Szerdai sajtótájékoztatóján Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) is azt hangsúlyozta: a semmisségi törvény elakadt, ezért az egyetlen megoldás a közkegyelem.
Ugyanakkor a semmisségi törvény kidolgozásában közreműködő Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság büntetőkollégiumának nyugalmazott tanácselnöke lapunknak azt mondta: a közkegyelem azért nem járható út, mert az nemcsak a tüntetőkre, hanem az elítélt egyenruhásokra is vonatkozna. Völgyesi szerint az egyetlen megoldás a semmisségi törvény, amelynek végrehajtását szerinte a bíróságok gyakorlatilag szabotálták azáltal, hogy megküldték az Alkotmánybíróságnak véleményezésre. Kiemelte: a bíróknak nem az a dolguk, hogy kritizálják a köztársasági elnök által aláírt törvényeket, hanem hogy alkalmazzák azokat. (A Fővárosi Bíróság sajtóosztálya azonban felhívta a figyelmet, hogy a bíróság 28 büntetőügyből egyet, 11 szabálysértési ügyből hatot nyilvánított semmissé.)
Völgyesi Miklós álláspontjával szemben Schiffer András hangsúlyozta: a javaslat szövegéből egyértelműen kiderül, hogy az nem vonatkozna az intézkedő járőrökre vagy rendőri vezetőkre. Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány keddi gyanúsítotti kihallgatása kapcsán az LMP frakcióvezetője üdvözölte, hogy egy évvel a kormányváltás után végre konkrét lépések történtek a 2006. őszi rendőrállami intézkedések felelőseinek felkutatásáért. Schiffer András bízik abban, hogy a rendőrséget felügyelő politikai vezetők felelősségét is vizsgálja majd a büntetőeljárás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.