Közszolgáltatások önkormányzati kezekben

Több önkormányzat azt tervezi, hogy korábban – részben vagy teljes mértékben – kiszervezett közszolgáltatásokat újra saját kézbe vesz. Akad azonban olyan város is, így Szeged, ahol elégedettek a magántőke szerepvállalásával, és a működő gyakorlaton nem kívánnak változtatni.

2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közfeladatokat közintézményeknek és közösségi tulajdonban levő közszolgáltató cégeknek kell ellátniuk, mert az adott önkormányzat akkor tudja garantálni a szolgáltatások minőségét és tudja megfelelő kontroll alatt tartani az árakat – reagált megkeresésünkre Kriza Ákos, Miskolc első embere. A fideszes polgármester elmondta, hogy náluk a közszolgáltatást végző cégek többsége önkormányzati tulajdonban van, két szolgáltatást viszont vegyes tulajdonú társaság lát el. – A szennyvíz tisztítását és a hálózat karbantartását végző cég szerződését most kell átértékelni, a másik, a hulladék kezelésére és szállítására kötött megállapodás jövő év végén jár le. Az előbbi társaságban ötven, az utóbbiban 45 százalékban vagyunk jelenleg tulajdonosok. Meg kell néznünk, hogy mi a legoptimálisabb a számunkra. Meg fogjuk vizsgálni, hogy a gazdasági hátterünk, illetve az eszközparkunk megengedi-e azt, hogy a szolgáltatásokat saját magunk végezzük – tette hozzá Kriza Ákos.
A vasi megyeszékhelyen a távhőszolgáltatást végző cégben van magántulajdon, az E.ON a társaság huszonöt százalékát birtokolja. Marton Zsolt, Szombathely alpolgármestere érdeklődésünkre jelezte, korábban is folytak tárgyalások a tulajdonrész visszavételéről, és nem tartja kizártnak, hogy az önkormányzat – anyagi lehetőségei mérlegelése mellett – a jövőben megpróbálja kivásárolni a céget.
Szegeden a víz- és távhőszolgáltatást végzi vegyes tulajdonú cég, de Bohács Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője szerint a város nem tervezi a struktúra módosítását.
Megkerestük a 2010 őszéig MSZP-s vezetés alatt álló Heves megyei önkormányzatot is. Szabó Róbert, a közgyűlés jelenlegi fideszes elnöke kérdésünkre elmondta, hogy Hevesben minden az önkormányzat kezében van. Nyíregyházán szintén nincs olyan közszolgáltatás, amely részben vagy egészben magántulajdonban lenne. – Nem is tervezzük eladásukat – tette hozzá Kovács Ferenc polgármester.
Dunaújvárosban közölték, nem alakult még ki az önkormányzat gazdasági koncepciója azoknál a közszolgáltatást végző társaságoknál, amelyekben a városnak tulajdonrésze van. – Nem kívánunk a végleges koncepció kialakításáig a tulajdonostársakban bizonytalanságot kelteni. Jelenleg ugyanis a társaságaink likviditási nehézségekkel küzdenek, és az önkormányzattal közösen ennek megoldásán dolgoznak – mondta Németh Tünde szóvivő.
Korábban több önkormányzat is egyes – részben vagy egészben magántulajdonban levő – közszolgáltatások visszavétele mellett döntött. Mind közül a legismertebb a Pécsi Vízmű Zrt. esete, amelyet a város 2009 őszén vett vissza a korábbi francia tulajdonostól. A székesfehérvári közgyűlés pedig néhány hete döntött arról, hogy viszszavásárolja a Depónia Kft.-t és a Székom Zrt.-t, így a tranzakció nyomán a teljes hulladékgazdálkodás – gyűjtés, lerakás, hasznosítás – önkormányzati kézbe kerül. A Hajdú-Bihar megyei önkormányzat is a közelmúltban határozott arról, hogy december 31-i hatállyal felmondja a kötelező fűtéstechnikai feladatok ellátására 2001-ben kötött közszolgáltatási szerződést a Fütesz Kft.-vel. Tóth Attila közgyűlési alelnök tudatta, ez csak az első lépés volt, tervezik, hogy további közszolgáltatásokat is visszavesznek. Tatabányán pedig a város önkormányzata és az ELMIB Energetikai Zrt. vette át a Tatabányai Fűtőerőmű irányítását a Magyar Villamos Művekkel kötött adásvételi szerződés lezárásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.