Leépítések a magyarok rovására

MN
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági megszorító intézkedések részeként a szlovák belügyminisztérium ötvenről negyvenhatra csökkentené az országban a helyi államigazgatási feladatokat ellátó körzeti hivatalok számát. A leépítések ellen élesen tiltakozik a Magyar Koalíció Pártja (MKP), és petíciós aláírásgyűjtést hirdetett a hivatalok megmentése érdekében.
Berényi József, az MKP elnöke lapunknak elmondta, a négy bezárásra szánt hivatalból három, nevezetesen a szenci, a párkányi és a Kassa környéki körzeti hivatal a magyarok által lakott vidékeket érinti, és semmivel nem lehet indokolni, csak rossz szándékkal. „Párkány környékén a munkanélküliség meghaladja az országos átlagot, a polgárok tehát sűrűn vannak kapcsolatban a hivatallal, mégis Érsekújvárba vinnék, ami azt eredményezné, hogy a munkanélkülieknek a szociális juttatás jogosultságának megtartása miatt rendszeresen akár 75-80 kilométert is utazniuk kellene. Amennyiben a szenci körzeti hivatalt Pozsonyhoz, a Kassa környékit pedig a Kassa városihoz csatolnák, a magyaroknak a kisebbségi nyelvhasználati törvényben megszabott 20 százalékos küszöb miatt elveszne a joguk ügyeik anyanyelvi intézésére, ez durva érzéketlenség a belügyminisztérium részéről” – magyarázza lapunknak Berényi József. Az MKP illetékes járási és helyi szervezetei ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek azzal a szándékkal, hogy – ahogy a pártelnök fogalmaz – „védjük meg körzeti hivatalainkat városainkban, őrizzük meg az anyanyelvi ügyintézés lehetőségét”.

Újabb betonfal a cigányok miatt. Védelmi fallal különítik el a helyi romákat Szlovákiában a turócszentmártoni járásbeli Ruttkán – írta tegnap a Bumm.sk magyar nyelvű felvidéki hírportál. A ruttkai képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg annak a betonfalnak a megépítését, amellyel a helyi romatelep melletti óvodát, a nyugdíjasotthont és a városi lakótömböket akarják védeni a beilleszkedni képtelen szomszédoktól. A romaügyi kormánybiztos hivatala egyelőre nem talált kivetnivalót a készülő betonfalban. Ruttka a sokadik szlovákiai település, ahol fallal próbálják védeni a többségi lakosságot a cigány kisebbségtől. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.