Milliárdok a MiG-ekért

Külön eljárással vélhetőleg még ebben az évben értékesítik a Magyar Honvédség MiG–29-es vadászgépeit. Huszonnégy orosz harcászati repülőgépet adnak el, de az eszközök áráról a szaktárca csak az eljárás lefolytatása után tud nyilatkozni. Értesüléseink szerint több tíz milliárdos bevételhez juthat a honvédelmi tárca, ha még az idén pénzzé teszi a MiG-eket.

2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadrendből kivont MiG–29-es típusú vadászgépeit még az idén szeretné értékesíteni a Honvédelmi Minisztérium (HM) – tudta meg lapunk. Az ügylet lebonyolítása azért sürgető, mert az érvényben lévő költségvetési törvény szerint ebben az évben még a HM és nem az MNV Zrt. bevételeit növelhetnék az eladásból befolyt összeggel. Huszonnégy orosz harcászati repülőgépet adnának el, amire külön eljárást folytat le a minisztérium. A szaktárca ezért még nem nyilatkozik az értékesítés körülményeiről, az esetleg fennálló kizárólagos közvetítői jogokról, a szóba jöhető vevőkről és célországokról. Vagyis csak az eljárás után tudják megmondani, hogy kik veszik meg, és mely országba szállítják a vadászgépeket.
Vélhetőleg azonban az üzletbe beleszólása lesz Oroszországnak is, hiszen a gépek az orosz államadósság fejében kerültek a Magyar Honvédséghez, eladásukhoz tehát reexportengedélyt kell kérni a gyártóktól. Feltehetőleg bejelentkeznek majd a gépekre magyar közvetítőcégek is, amelyek jó kapcsolatokat ápolnak az oroszokkal, és tárgyalási joggal rendelkeznek a gyártó RSZK MiG-gel vagy az Oroszország legnagyobb fegyverkereskedő társaságának számító Roszoboronexporttal.

*

A HM közölte azt is, hogy a tervek szerint értékesíteni kívánt huszonnégy darab repülőgép nem azonos a teljes meglévő ilyen típusú eszközparkkal, mivel a mennyiség meghatározásakor a tárca múzeumi igényeit és más szakmai szempontokat is figyelembe vesznek. A minisztérium csak az értékesítési eljárás lefolytatását követően tud nyilatkozni az eladási árakról is, amennyiben ezek az információk egyik fél részéről sem esnek jogi, titokvédelmi, kereskedelmi, vagy más korlátozás alá. Információink szerint összességében több tíz milliárd forintos bevételre is lehet számítani.
Mint ismeretes, a MiG–29-esek hadrendbe állításáról 1993-ban döntött a kormány. Az orosz államadósság közel felének (800 millió dollár) fejében többek között 22 darab MiG–29B-t és 6 darab UB-t rendeltek a légierő részére. A repülőgépeket a kecskeméti repülőbázisra, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Harcászati Repülőezred kötelékébe helyezték. A magasabb egység két vadászrepülő-századából (Puma és a Dongó) csak az egyik állománya kapott a típusra orosz kiképzést.
A típussal 2010. december 7-én hajtotta végre a Dongó század az utolsó kiképző repülést, majd ünnepélyes ceremónia keretében elbúcsúztatták a típust (a 10-es, 11-es és 21-es MiG–29B és a 27-es MiG–29UB repült; Zsámboki Tibor ezredes ezen a napon érte el a 2500. repült óráját). A Magyar Honvédség hadrendjéből a MiG-eket 2010. december 31-én vonták ki. Az eredeti tervek szerint a gépek sorsáról 2011 első felében döntöttek volna az illetékes magyar hatóságok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.