Mindenki a frankba menekül

Drágult a frank, a tőke menekül az eurótól, a dollártól, és ez a forintnak sem használt. A fejlett államok fülig úsznak az adósságban, és a hitelminősítők most már a korábban érinthetetlennek vélt Egyesült Államokat is visszasorolással fenyegetik. Válaszul az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a hitelminősítőket minősítette le.

2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, történelmi csúcsot ért el a svájci frank forinttal szembeni árfolyamában. A kurzus 235,3 volt tegnap délután. Az új történelmi csúcs ezúttal – a portfolio.hu elemzése szerint – a forint gyengélkedésének is betudható. A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama ugyanis a 271,30-as szint közelébe emelkedett, miközben tegnap reggel még a 269-es szinten jártak a jegyzések. Eközben devizapiaci kereskedők szerint elérkezett az igazság órája, mind az Európai Unióban, mind az Amerikai Egyesült Államokban, azaz már nincs olyan nagy szőnyeg, amely alá be lehetne söpörni a problémákat. A görög válság az eurót fenyegeti, s ehhez jön a hitelminősítők jelzése az Egyesült Államok esetleges gyengébb osztályba sorolásáról, ami azt jelenti, hogy a befektetők az euró után a dollárt is svájci frankra, jüanra, jenre, ausztrál dollárra váltják. A folyamat nem kedvez a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak sem.
Az Egyesült Államok esetében hamar valóra válhat a jóslat, ugyanis negatív kihatású – vagyis rövid időn belüli leminősítést valószínűsítő – besorolási megfigyelés alá vette az ország lehetséges legjobb, „AAA” szintű hosszú távú és „A–1 plusz” rövid távú szuverén adósi osztályzatait pénteken a Standard & Poor’s. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja közölte, az adósságplafon körüli amerikai belpolitikai vita jelenlegi dinamikája alapján jelentős az esélye annak, hogy a cég 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat. Az Standard & Poor’s a második nagy nemzetközi hitelminősítő, amely e héten kilátásba helyezte a globális piaci kockázatmegítélési alapmércének tekintett amerikai adósbesorolás viszszasorolását.
Hatalmas adósságterhet cipelnek a hátukon a világ legfejlettebb gazdaságai, és sokak adósságrátája már az elviselhetetlen szint fölé emelkedett – figyelmeztetett a Bloomberg hírportálon megjelent véleményírásában Carmen Reinhart, a Peterson Institute for International Economics közgazdásza és Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem professzora. Mint rámutattak, számos ország adósságrátája már most meghaladta a fontos határvonalnak tekinthető 90 százalékos értéket.
Az Egyesült Államok és az euróövezet egyes tagállamainak leminősítésével kapcsolatban a három nagy hitelminősítő – a Moody’s, a Fitch és a Standard & Poor’s – tevékenységét már a tengerentúlon is számos kritika éri, elsősorban az utóbbi hetekben meghozott drasztikus és sokszor indokolhatatlan lépéseik miatt. – A hitelminősítők egyáltalán nem segítenek a jelenlegi helyzetben – fogalmazott tegnap Paul Volcker, az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed korábbi elnöke, aki a CNN-nek adott interjújában elmarasztalta a hitelminősítőket. Véleménye szerint az egyszerre több kategóriával lejjebb sorolások hatása kifejezetten káros, ugyanakkor elismerte, hogy nem teljesen kizárható az euróövezet egyes tagállamainak csődje. Volcker, aki egészen februárig Barack Obama amerikai elnök gazdasági tanácsadó testületét vezette, az Egyesült Államok adósságának esetleges leminősítésével kapcsolatban közölte: adóemeléssel és költséglefaragással kell csökkenteni az államadósságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.