Navracsics: Nem emberi jog 45 évesen a nyugdíj

2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapvető emberi jogokat érintően nem megengedett a visszamenőleges hatályú törvénykezés, azonban a 45 évesen való nyugdíjba vonulás nem emberi jog – jelentette ki tegnap Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának ülésén. A miniszterelnök-helyettes ezt Lendvai Ildikó (MSZP) kérdésére válaszolta, aki arról érdeklődött, a jövőben is gyakorlat marad-e a visszamenőleges hatályú törvénykezés, mint például a korengedményes nyugdíjazás esetében.
Navracsics több olyan fontos törvénytervezetről is beszámolt, amely hamarosan a parlament elé kerül. Az új egyházi törvény javaslatáról ma kezdődik vita az Országházban, a civil szféra működését szabályozó jogszabálytervezet pedig egy-két héten belül kerül a képviselők asztalára. – Az utóbbi célja, hogy az eddig több tárcánál szétszórtan működő támogatási rendszert koncentráltabbá, s így hatékonyabbá, ellenőrizhetőbbé tegyék – mutatott rá a miniszter. Hozzátette: elsősorban a civilek programjait, és csak másodsorban a működésüket kívánják támogatni. Navracsics Tibor megemlítette: jó esély van arra, hogy még az idén lezárják az egyházi kárpótlás évtizedek óta húzódó ügyét. Ősszel tárgyal majd a parlament az új, korszerűsített nemzetiségi törvényről. Ehhez kapcsolódóan a miniszter megemlítette: a jövőben várhatóan több pénz jut majd nemzetiségi műsorokra a közmédiumokban, ősztől pedig ösztöndíjprogramot indítanak hátrányos helyzetű, főleg kistelepülésen élő nemzetiségi diákok számára. Navracsics Tibor arról is beszélt: a spanyol, a belga és a magyar uniós elnökség érdeme annak az áldozatvédelmi csomagnak a kidolgozása, amely európai szinten szabályozza a bűncselekmények áldozatainak jogi védelmét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.