Negyven százalék kakaó, és nincs adó

Üdvözölték a magyar tulajdonú csokoládégyárak, hogy a negyvenszázalékos vagy annál magasabb kakaótartalmú csokoládék kikerültek a chipsadóként emlegetett törvényjavaslat hatálya alól. Erről a módosító javaslatról a hétfői lapzárta után szavazott a parlament. A tervezet egyes pontjai körül még viták vannak.

2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlamenti döntés a minőségi csokoládéfogyasztás felé tereli a vásárlókat – véli a chocoMe alapító-tulajdonosa. Mészáros Gábor jelezte, a cég étcsokoládéja teljes mértekben megfelel a feltételeknek, mivel annak kakaótartalma 65 százalék. Tejcsokoládéjuk kapcsán azonban bonyolultabb a helyzet, mivel annak kakaótartalma ugyan hivatalosan 40,5 százalék, de a másfél százalékos hibahatár miatt kérdéses a besorolása. – Ha a termék a törvény hatálya alá esne, elgondolkodunk azon, hogy esetleg leváltsuk a jelenleg használt alapanyagot – tette hozzá Mészáros Gábor. Örömmel értesült a módosító indítvány megszavazásáról a Szerencsi Bonbon Kft. tulajdonos-ügyvezetője is. Szerinte, ha a törvényjavaslatot elfogadja a parlament, akkor nálunk lesz a legjobb minőségű tejcsokoládé Európában. Takács István leszögezte, ők mindig minőségi csokoládéban és nem műcsokoládékban gondolkoztak.
Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke a népegészségügyi termékadóról szóló javaslat kapcsán elmondta: „házon belül” vita van még amiatt, hogy az ételízesítők tekintetében maradjon az eredetileg javasolt kilogrammonkénti 500 forint adómérték, vagy csökkentsék azt 300 forintra. Rákérdeztünk, hogy beépítik-e a javaslatukba Ángyán József elképzelését. Ismeretes, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a közelmúltban azt nyilatkozta, a Magyarországon forgalomba kerülő élelmiszerek bizonyos összetevőit – például a transzzsírokat vagy az E-anyagokat – szakemberek megvizsgálnák abban a tekintetben, megfelelnek-e az egészséges táplálkozás követelményeinek. – Ha valamely termék fogyasztását különösen káros hatásúnak ítélik, az adott technológiát vagy terméket akár be is lehet tiltani – mondta akkor Ángyán József. Font erről nem tudott információval szolgálni, de úgy vélte, az elképzelés megvalósításában akadályt jelenthet az EU területén egyszer már forgalomba hozatali engedélyt szerzett termékek kitiltása az országból egészségügyi indokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.