Szeptembertől már jön a chipsadó

2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem támogatunk egyetlen olyan módosító indítványt sem, amely a népegészségügyi termékadóról – újabban chipsadóról – szóló törvényjavaslat fellazítását eredményezné – jelentette ki tegnap sajtótájékoztatón Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, aki azt is elmondta, a törvény továbbra is szeptembertől lenne hatályos. Font leszögezte, kizárólag jogtechnikai és néhány apróbb módosítást támogatnak, így például azt, hogy a sűrítmények, koncentrátumok, szörpök ne tartozzanak az adóköteles termékkörbe, ha gyümölcstartalmuk meghaladja a 25 százalékot.
A fideszes politikus kitért arra is, hogy a termékadóból éves szinten 20 milliárd forintos bevételre számítanak, amit kizárólag népegészségügyi célokra lehet majd fordítani. Azt szerinte lehetetlen megmondani, hogy az intézkedés mekkora adóbevétel-kiesést eredményez majd.
Kovács József, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke közölte, hogy az új adónem bevezetése azért indokolt, mert a népegészségügyi adatok tekintetében Magyarország a 25. helyen áll a 27 uniós tagállam közül, ami elkeserítő. – A lakosság életkori viszonyoktól függetlenül meglehetősen betegnek tekinthető, és ebben nagy szerepe van azoknak a helytelen táplálkozási és egyéb szokásoknak, amelyek nagyon komoly hatással vannak az ember egészségére. A gondokat pedig csak tetézi, hogy a fiatalok keveset is mozognak – jelezte Kovács József. Hozzátette: a betegségek egy része a túlzott só-, cukor- és szénhidrát-fogyasztásra vezethető vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.