Szerb gesztus Koszovónak

Sebestyén Imre
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia és Koszovó újabb lépést tett a kapcsolatok normalizálása felé. A párbeszéd legújabb eredményeként Belgrád elismeri a Koszovóban szerzett diplomákat, ám ezt közvetve teszi, nehogy bárki is Koszovó elismeréseként értelmezhesse. Egy harmadik országnak kell a koszovói oklevelet honosítania ahhoz, hogy azt Belgrád is megtegye – de nem az eredetit, hanem a honosítottat nosztrifikálja, mintha ez bármit is változtatna a lényegen. Ezzel Belgrád már saját közvéleménye előtt is kezd nevetségessé válni. Borko Sztefanovics szerb küldöttségvezető kijelentette, hogy ezzel az albánoknak kedveznek, ami igaz, csak éppen ezek az albánok Szerbia polgárai. Elsősorban ugyanis a dél-szerbiai albánokról van szó. Innen évente kétszázan diplomáznak a pristinai karokon, ám az oklevelet Szerbiában nem ismerik el. Ezt fogják most majd rendezni, mégpedig Montenegró közreműködésével. Ebben a volt jugoszláv tagköztársaságban végzik majd a honosítást a honosításhoz. A podgoricai egyetemen tegnap nem kívánták megerősíteni a hírt, hogy vállalják a közvetítést.
A Belgrádban tartózkodó Robert Cooper, a Koszovó-párbeszéd uniós közvetítője lapnyilatkozatban kijelentette, hogy a felek megállapodásai semmilyen módon nem hatnak ki Koszovó státusára. Közben Pieter Feith, a nemzetközi civil misszió vezetője közölte, hogy a képviselet hamarosan befejezi küldetését. Most ennek módozatait kutatják. Megerősítette azonban, hogy nemzetközi egyetértés van a misszió mandátumának mielőbbi megszűntéről. Abban is egyetértés van, hogy az északi részek Koszovó kötelékében maradnak, s arra törekednek, hogy ott ne legyen „befagyasztott konfliktus”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.