Ügyvéd a lakáshitelcsalások fő gyanúsítottja

Egy miskolci ügyvédnő a fő gyanúsítottja a Fészekrakó programmal az avasi lakótelepen elkövetett csaknem egymilliárd forintos lakáshitelcsalásnak – közölte tegnap Tóth János alezredes. A 330 gyanúsítottat érintő ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozást befejezte, jövő héten vádemelési javaslattal fordul az ügyészséghez.

2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozás adatai szerint a 2005 és 2009 közötti időszakban Miskolcon és környékén a Fészekrakó programban hamis munkáltatói igazolások felhasználásával vettek fel úgy négy–nyolc millió forint közötti hiteleket magánszemélyek, hogy a törlesztésére reális esélyük nem volt, ugyanis segélyből éltek, munkahelyük nem volt. Az ingatlan valós vételára és az adásvételi szerződésekben szereplő különbözetet – esetenként akár négy-öt millió forintot is – egy ügyvédnő és a két felhajtó osztották szét maguk között. Ebből fizettek alkalmanként harmincezer forintot a soron kívüli ügyintézésért, a pozitív elbírálásért a pénzintézet egyik csoportvezetőjének is. Utóbbit gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják. A két felhajtó segített beszerezni a vevők részére a hamis munkáltatói igazolásokat.
Az eljárás különösen nagy vagyoni kárt okozó bűnszövetségben és folytatólagosan elkövetett csalás miatt indult egy pénzintézet feljelentésére. A nagyszabású csalást egy miskolci ügyvédnő szervezte, és ő készítette a visszaéléshez felhasznált adásvételi szerződéseket is. A vevők és eladók felhajtásában két miskolci lakos vett részt, akik közül az egyik jelenleg is nemzetközi körözés alatt áll. Az ügyet elfogultság miatt tették át 2009 őszén Szabolcs-Szatmár-Beregbe, az ügyvédnő ugyanis korábban a borsodi rendőrséggel is együtt dolgozott védőügyvédként. A szabolcsi gazdaságvédelmi nyomozók 142 ingatlant vontak vizsgálat alá, több mint 330 gyanúsítottat és mintegy 200 tanút hallgattak ki. A csalással felvett hitelek összege összesen 816,35 millió forint, törleszteni nem tudták őket, mind bedőltek. Az ezen- felül jogosulatlanul igénybe vett szociálpolitikai támogatás összege 168,95 millió forint. Az érintettek a miskolci avasi lakónegyed 142 lakását értékesítették, meghamisítva az eladási árat, illetve hamis igazolásokkal államilag támogatott hitelhez és gyermekek után járó szociálpolitikai támogatáshoz jutva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.